Etappe 8; Jakobsweg Osnabrück Wuppertal, traject Herdecke-Gevelsberg 28 km

Deze achtste etappe van Jacobsweg van Osnabrück naar Wuppertal is met 28 km niet de langste maar wel een uitdagende. Je klimt en daalt een 650 meter en dat zijn hoogteverschillen die we in ons vlakke land niet gewend zijn. De auto kun je gratis parkeren op het P+R terrein van het Hbf in Gevelsberg. De trein brengt je met overstap in Hagen naar Herdecke waar de wandeling start.Je kunt dan in alle rust teruglopen naar de auto.

Herdecke
In Herdecke loop je van het hoger gelegen station door het oude centrum richting het Ruhrdal. Bij helder weer kun je hier ver weg kijken.


Ruhrdal Herdecke


Na de oversteek van de Ruhr begin je direct aan de eerste klim heuvel op naar de "Freiherr von Stein toren" Dat is een ietwat bombastische monument op de top sommige artikelen hebben het over de mooiste toren van Hagen-Vorhalle. Zal best maar deze wandelaar van Jakobsweg die is verwend door al het moois wat de route biedt komt niet onder de indruk van de toren.




De heuvelafdaling eindigt bij het indrukwekkende rangeerterrein van Hagen-Vorhalle. Op de brug die het uitgebreide rangeerterrein overspant zie je weliswaar geen natuur maar wel de beweging van de treinen.


Na de oversteek van het station volgt in Vorhalle de oversteek van een drukke stadsweg en een autosnelweg.


Op het moment dat je genoeg krijgt van het lawaai en de vraag rijst of dit wel een etappe is van de Jakobsweg, sta je weer midden in een stil gebied. De eigenaar van deze villa laat de wandelaar toe op zijn terrein.



Geleidelijk gaat het verder omhoog, naar de toppen van het Märkisches Oberland die de 300 meter grens duidelijk overschrijden.

Hagen Halle
Op de hellingen en de bergkam heb je een mooi uitzicht, op het Eneppedal. Dit ondanks de bossen die het zicht soms belemmeren, maar ook schaduw bieden. De schaduw is welkom op deze zomerdag in september. Binnen een paar km is het landschap compleet veranderd. De drukte van de stad is nu ver weg.

Wilde zwijnen in het natuurpark
Nog even genieten van het uitzicht en het wroeten van de wilde zwijnen in een afgerasterd deel van dit natuurgebied. De laatste km's gaat het bergaf naar het station in Gevelsberg. Daar aangekomen is er nog wat energie over voor een korte stadswandeling.



De foto's van deze etappe staan hier.

🔙 Terug naar de zevende etappe

🔜 De beschrijving van het laatste traject staat hier.

Hieronder kun je de route en downloaden.

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde