Wandelen rond de Klotenberg

Nee er staat geen typefout in de titel van deze wandeling. De Klotenberg bestaat en is met een hoogte van 158 M een behoorlijke puist in het landschap. Nee, je hoeft er geen wereldreis voor te maken om de Klotenberg te bezoeken.

Tecklenburg

Een afstand van 65 km en een autotocht van 40 minuten vanuit Oldenzaal brengt je naar Brochterbeck waar deze wandeling start. De Klotenberg met het fantastische uitzicht op het Bocketal en de steile afdeling naar Brochterbeck bewaren we voor het einde van deze dagtocht, een rondwandeling van ruim 18 km door de Graafschap Tecklenburg.


Molenvijver Brochterbeck


De wagen wordt gestald in Brochterbeck en je verlaat het dorp in zuidelijke richting via wandel en fietspaden gaat het dan over verkeersluwe verharde wegen door de buurtschap Wallen-Lienen met zicht op prachtige vakwerkboerderijen en de bergkam van het Teutoburger wald.


Oude steengroeve Brochterbeck

Je loopt over een weg met de naam Steinhügelgrab, het hunebed heb ik  niet gevonden, wel een vermelding en foto's van de plek in 2005. De rust die de verschillende boerenerven uitstralen op deze zomerse zondag is heerlijk. Even geen verkeerslawaai of andere storende geluiden. Met uitzondering van spelende kinderen is er weinig activiteit te bespeuren op dit moment.


Buurtschap Wallen-Lienen
Na het oversteken van de L591 verlaat je het asfalt en kom je op glooiende zandwegen. Hier gaat de weg geleidelijk omhoog, je beklimt de vroegere Kleeberg. Het uitzicht op het omliggende land verandert snel. Met helder weer kijk je ver het Münsterland in.


Uitzicht Gausebreede Tecklenburg

Het pad de Gausebreede mond uit op de weg L 597, Dat is de weg van Ladbergen naar Tecklenburg, die volg je een 200 M in de richting van het station. In de bocht na het huis Hulshof gaat er een pad naar rechts en dat komt uit bij een molenvijver van de water gedreven zaagmolen van huis Marck. Het oude waterrad staat aan de verkeerde kant van het huis op het droge.


Sägewerk Haus Marck

De molenbeek die voor de aandrijving zorgt stroomt aan de achterzijde en dat levert dit plaatje op.



De eerste indruk is dat een en ander in verval is geraakt, maar schijn bedriegt, in elk geval was de molen een paar jaar geleden nog in bedrijf zoals deze video van de Duitse Molendag laat zien.
Het hellingbos in de buurt van de waterburcht Haus Marck is een mooie schaduw rijke stek voor een lunch pauze.

Wald Haus Marck

Het kasteel Haus Marck is omgeven door grachten en historisch erfgoed. De voorbesprekingen die hebben geleid tot de Vrede van Westfalen en daarmee tot einde van de tachtigjarige oorlog tegen Spanje, hebben hier plaats gevonden. Dus is het voor Nederland in historisch perspectief een belangrijke locatie waar de kiem is gelegd voor Nederland als zelfstandig land.


Wasserschloss Haus Marck
Het is een interessante plek om even rond te struinen. We gaan terug naar het wandelpad en na de oversteek van het spoor gaat het via de visvijvers aan de overkant van de Königstrasse omhoog naar het centrum van Tecklenburg. Het is een korte maar forse klim, met een helling van circa 20%. In het bos op de zuidhelling moeten we een omgevallen boom ontwijken.




Het is verrassend dat de giftige gevlekte Aronskelk volop groeit in dit donkere vochtige bos. De bessen zijn opvallend rood en mooi om te zien maar erg giftig. De bessen van De Aronskelk komen we in de Twentse bossen niet  vaak tegen.

Gevlekte Aronskelk

We komen het stadje Tecklenburg binnen en gaan door de poort van de Meesenhof .

Kulturhaus Meesenhof

Waar de wandeling tot dit punt in stilte is verlopen veranderd dat abrubt zodra je door de poort gaat en op de markt uitkomt. Misschien maar goed ook dat de meeste mensen geen weet hebben van de prachtige natuur en vooral oog hebben voor de snuisterijen die Tecklenburg biedt.


Tecklenburg Markt

De mensenmassa beperkt zich tot het toeristische centrum. Achter het slot ben je weer alleen en kun je genieten van het unieke uitzicht op de huizen van dit stadje.
Hier op de Brochterbeckerstrasse tref je alleen maar wandelaars en kun je in stilte genieten van al het moois.




Wat te zeggen van dit rustieke plekje?




Na een korte blik te hebben geworpen op de wanstaltige Bismarcktoren, ook een erfenis uit het verleden, gaat het verder over een stukje van de premium wandelweg, de Hermannsweg richting Brochterbeck




Nu lopen we over de kam van de Klotenberg richting de Blücherfelsen, een rotspartij op de bergkam.



Na de beklimming van deze rots volgt  de steile  afdaling naar Brochterbeck. Het is bijna niet voor te stellen dat vroeger de postkoetsen deze route over de kam namen om natte  voeten in het omringende moeras landschap te voorkomen.


Nog meer foto's van deze wandeling kun je bekijken in dit webalbum.

Wil je wandeling uit printen en de GPX track downloaden om de route te volgen, dan kan dat via de website outdooractive volg de link hieronder. Overigens kun je bij de beschrijving van de wandeling daar ook de panorama foto's zien. Ze openen in vol formaat als je er op klikt.

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde