LAW Etappe 9.1-6 Pieterpad van Schoonloo naar Sleen

Traject etappe van Schoonloo naar Sleen. Gelopen op maandag 1 mei 2017

Gebroken stam van Douglas spar

Een traject wandeling van 26 km over de Rolderrug een zandrug in Drente die parallel loopt met de Drentse Hondsrug. Over het ontstaan van het Drentse landschap is veel geschreven een interessant artikel kun je hier vinden

Staatsbossen Schoonloo

Het Pieterpad volgt hier min of meer het traject van de oude handelsweg van Coevorden naar Groningen.

Oude weg Coevorden Groningen

In het verre verleden het enige traject waarover je door het uitgestrekte veen (Boertanger moeras) kon reizen. De veengrond was te zacht voor de zwaar beladen wagens met handelswaar die vanuit Bad Bentheim door, Noord Twente (Emlichheim) via Coevorden naar Groningen moesten.


Bosmeer De Tweelingen

De auto geparkeerd  bij de kerk in Sleen, de bus (lijn 21 van Emmen naar Assen) zet je na een kort ritje van een minuut of 15 af bij de halte rotonde in Schoonloo. Het dorp dat ooit bekend was als werkkamp waar werklozen in opdracht van de overheid te werk werden gesteld bij de aanleg van bossen voor de houtproductie en om het verstuiven van zand over de akkers tegen te gaan.


Orvelterzand

Deze akkers die het resultaat waren van de ontginning door afsteken van Heide en turf en waar vlas en aardappelen werden geteeld waren nogal kwetsbaar en men moest voorkomen dat het zand en de kunstmest door de wind werd weggeblazen.


Heideven Orvelterzand

De werkverschaffing in de crisisjaren van de vorige eeuw heeft  ons de bossen opgeleverd waar Schoonloo en het Sleenerzand om bekend staan. Na de dorps passage duik je direct de bossen in van het Schoonloërveld, de bossen worden afgewisseld met heidevelden en kleine vennetjes. Bij een van de kunstmatige meertjes “De Tweelingen” een eerste pauze ingelast, dit meertje bereik na een uurtje lopen.


Brug Oranjekanaal

Verder gaat het door het Orvelterzand oorspronkelijk was dit een deel van het heidegebied, het Orvelterveld. Het pad wordt geblokkeerd door een van de Schotse hooglanders die hier in het vrije veld de rol van de grasmaaier hebben overgenomen. Het beest weigert het pad te verlaten dus moeten we uitwijken.



Sleenerzand

Ongeveer halverwege steken we tussen het gehucht Wezeperbrug en het dorp Schoonoord het Oranjekanaal over om uit te komen in het Sleenerzand. Hier zijn de gletsjer sporen van de ijstijd in het landschap nog steeds goed herkenbaar.


Kunstwerk Pieterpad

Net voor de Galgenberg een grafheuvel is een kunstwerk geplaatst voor Bertje Jens en Toos Goorhuis, de twee dames die het Pieterpad hebben bedacht en uitgezet op topografische kaarten. Ze worden met dit kunstwerk geëerd om hun initiatief. Ze hebben het Pieterpad tweemaal hebben gelopen eerst van Noord naar Zuid en nog eens in omgekeerde richting voor het Nivon in 1983 bereid was om de route als negende Lange Afstandswandeling in Nederland op te nemen en te publiceren.


Grafheuvel Galgenberg

Een viertal km’s voor het eindpunt van de wandeling ga je onder de N 381 door en verlaat je het Sleenerzand. Nu volgt het laatste deel van de route door open land naar Sleen waar de auto wacht.


Oud Stadhuis Sleen

Meer foto's van deze voor bijna 80% asfaltvrije etappe kun je vinden op het web album van deze tocht..

De track meer praktische informatie van de wandeling en een paar fotopanorama's van de bijzondere landschappen die je passeert op deze etappe tref je aan op de link hieronder van outdooractive.




Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde