LAW Etappe 9.1-7 Pieterpad van Noord Sleen naar Coevorden, lengte 26 km gelopen 20170427

Lange rechte wegen, lange rechte kanalen en sloten, rechte horizon, eentonig agrarisch land, dat langzaam voor je ogen wegschuift bij het wandelen over wel heel veel asfalt. Deze zin kenmerkt de zevende etappe van het Pieterpad die door Zuid-Oost Drenthe loopt en binnen de grenzen van de gemeente Coevorden blijft. De rechte wegen van Noord-Sleen naar het dorp Sleen zijn al een voorbode van dat wat volgt.

Looweg Sleen

De start in Noord-Sleen bij de bushalte rotonde N376 is nog veelbelovend, de oude gerestaureerde boerderijen smaken naar meer.

Noord-Sleen

Sleen is een aantrekkelijk brinkdorp, de horeca ondernemingen bij de kerk zijn op deze morgen van koningsdag gesloten. We moeten het vanmorgen zonder koffie doen.

Sleen op Koningsdag

De huidige verkeersstromen gaan in een ruime boog om Sleen heen. Dat was in het verleden wel anders.  Sleen ligt immers op een zandrug en dat was de enige begaanbare verbindingsweg tussen Groningen en Münster. De herbergen zullen beslist open zijn geweest voor voorbijgangers net als de Hamburgerketens nu langs de snelwegen. De wandelaar van nu moeten buiten het seizoen zijn kostje maar meenemen in de rugzak.

Kerk Sleen

De kerk uit de 15e eeuw is wel open voor bezoek een goede plek om te schuilen voor de eerste bui die snel overtrekt, weggeblazen door de krachtige en koude  noord west wind. Echt Hollands wandelweer dus met van die prachtige vaak dreigende wolkenluchten die boven het vlakke laagland hangen en de horizon kleuren. De steeds wisselende wolkenlucht zorgt ervoor dat deze anders misschien wat saaie etappe wordt ingekleurd.

Hollandse luchten


De Jongbloedvaart is het eerste kanaal dat we tegenkomen en volgen tot de uitloop in de verlengde Hoogeveense Vaart. Sleen was dus ooit per boot bereikbaar. Misschien een idee om de vaarten weer open te stellen voor toerisme?

Jongbloedvaart

Holsloot het volgende veendorp is  een kruising van snel- en waterwegen. Mocht het in het verleden al enige aantrekkingskracht hebben gehad, dan is die nu door het storende geraas van het autoverkeer wel weg.

Hoolbrug Hoogeveensevaart

Bij de Hoolbrug een oorspronkelijke draaibrug, steken we de vaart over richting het gehucht den Hool. Tijd voor een fotomoment van een paar oude boerderijen. Verder gaat het richting Dalerveen de lucht wordt steeds dreigender en de eerste druppels vallen. We kruisen het spoor Coevorden Emmen, de Vechtlijn heeft ons vanochtend over dit traject naar Emmen gebracht.

Vechtlijn Dalerveen

Nu gaat het richting het dorp Dalen dat we op een afstand van een enkele km rechts laten liggen om bij het recreatiepark de Huttenheugte uit te komen. Dit park laten we links liggen het pad volgend komen we bij het Stieltjeskanaal in rechte lijn gaat het nu richting Coevorden.

landschapskunst omgeving Huttenheugte


Voor we het centrum bereiken leidt het Pieterpad je door het van Heutzpark en over de oude vestingwal.

Vestingwal Coevorden

De vesting Coevorden is helaas in de zestiger jaren compleet vernietigd net als het hart van Coevorden onder het voorwendsel van modernisering. Modern is het niet geworden onaantrekkelijk wel! Het stadje dat ooit een belangrijke handelspost was is zeer onverantwoord met het verleden omgesprongen, wat rest is het kasteel en het arsenaal.


Kasteel Coevorden

De binnenstad is een troosteloze erfenis slopen die handel!


Stationsplein Coevorden

Ga het oude herbouwen, neem een voorbeeld aan een stad als Ieper ook compleet herbouwd nadat alles was vernietigd. Dichterbij zijn er verschillende Duitse steden die de oude binnenstad opnieuw hebben opgebouwd.


Watertoren van Heutzpark

Dat moet toch mogelijk zijn voor deze oudste Drentse stad, dan het hart weer gaan kloppen. Wie weet, misschien heeft de stad Vancouver in Canada wel een potje met subsidie voor buitenlandse betrekkingen, die stad is toch ook opgebouwd door de nazaten uit Coevorden.

Hieronder nog een korte video impressie van deze tocht.





Meer fotomateriaal van deze zevende etappe van het Pieterpad vindt je in dit webalbum




Klik op de link hieronder en je krijgt nog meer informatie afgestemd op de wandelaar zoals de bereikbaarheid met het openbaar vervoer de track van de gelopen route, panorama foto's en kaarten.

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde