LAW 9.2-3 Pieterpad van Braamt naar Millingen/Pannerden


Traject etappe van Braamt tot het veer naar Millingen en de Rijn en verder naar Pannerden afstand 30 km. Gelopen op maandag 24 april 2017


Uitzicht vanaf Braamt op het Monferland



Het Pieterpad leidt je vandaag door een stukje Duitsland en brengt je naar de Rijn en het veer naar Millingen waarmee je de oversteek kunt maken naar Millingen aan de Rijn.

Station Zevenaar

Om praktische redenen heb ik de etappe met een drietal km’s verlengd tot de bushalte op het dorpsplein in Pannerden. De (buurt)bus vervoert je dan 8 km en brengt je naar het station in Zevenaar. Op het P+R terrein is de wagen daar in de ochtend achtergelaten. De trein brengt je naar Doetinchem (lijn Arnhem Winterswijk) en buslijn 24 (Doetinchem - ‘s Heerenberg) naar de bushalte Buiting in Braamt waar deze wandeltocht begint.
Door de Pieterpad etappe 2-3 op deze manier te bewandelen blijf je Noordelijk van de Rijn en dat voorkomt een zeer gecompliceerde en langdurige terugreis met het openbaar vervoer over Nijmegen.

Berghsebos

De etappe van vandaag leert je opnieuw dat het Nederlandse landschap zeer afwisselend en altijd weer boeiend is. Op korte afstand kom je vanuit agrarisch land in de uitgestrekte stuwwal bossen van het Montferland, je loopt door de “Hollandse Heide” over Dijkwegen die door de recente verhogingen wel iets van hun typerende karakter hebben verloren en door een uitgestrekte watersport en recreatiegebied. De etappe start dus in het kerkdorp Braamt dat valt nu onder de gemeente Montferland. Het dorp zelf is weinig aantrekkelijk, de omgeving met de glooiende heuvels des te meer.

Panorama uitzicht op Hoch Elten vanaf toren Hulzenberg

De heuvels behoren tot de Nederrijnse stuwwal en bereiken bij de Hulzenberg met uitkijktoren en de Eltenberg letterlijk hoogtepunten. Vanuit Braamt voert het Pieterpad je na 2 km het Bergherbos in, de komende 5 km gaat het over “berg en dal” over verschillende heuveltoppen naar de uitkijktoren op de Hulzenberg.

Hulzenberg Uitkijktoren



De volgende 2,5 km daal je geleidelijk een 80 meter af en gaat het over de “Hollandse Heide”, de bijna onzichtbare Duitse Grens over naar het viaduct van de Eltenseweg over de snelweg A3 om daarna over een afstand van 2,5 km opnieuw te stijgen naar het dorp Hoch-Elten. Je bent nu op de helft van deze etappe.

Hollandse Heide

De grens was in de jaren zestig van de vorige eeuw wel duidelijk zichtbaar, maar wel wat naar het oosten verschoven. In die jaren was een bezoekje aan het door Nederland bezette Elten voor velen het maximaal haalbare vakantie uitstapje.

Drusus Bron Hoch Elten


De drommen toeristen die met busladingen vol uit steden als Arnhem/Nijmegen maar ook uit Twente via Enschede Doetinchem met de Geldersche Tramwegen werden aangevoerd zijn verdwenen, daarvoor in plaats is de rust gekomen.

Uitzicht op het Rijndal vanaf Hoch-Elten

Je kunt nu ongestoord genieten van het uitzicht over het Rijndal en een bezoek brengen aan de gerestaureerde St. Vitus kerk met zijn barokke piëta en het Machustusbeeld dat de nodige pelgrimgangers trekt.

Maria beeld St Vitis kerk Hoch-Elten


Dit deel van de route is onderdeel van de Jakobsweg of Camino; de weg of beter een weg van de lage landen naar Santiago de Compostela. Hoch-Elten nodigt uit voor een extra rondje, dat is ook gemaakt en het is goed om even te rusten op een van de bankjes in het plantsoen waar de meegebrachte lunch zich goed laat smaken.

St Vitus Hoch Elten

Aangesterkt wordt de afdaling naar Spijk ingezet. Het Pieterpad loopt over de Spykerweg letterlijk een grensweg met rechts Nederland. Door het dorp dat weinig schoons te bieden heeft gaat het richting de Rijndijk of Spijksedijk. Nu volgt een stuk van ruim vier km tot Tolkamer hier is het echt opletten, zwaar vrachtverkeer maakt veelvuldig gebruik van deze dijkweg de wandelaar wordt hier een beetje aan zijn lot overgelaten.

Uitzicht op Elten vanuit Spijk

De gemeente Rijnwaarden heeft (nog?) niet geïnvesteerd in vrijliggende fiets en wandelpaden het zal nog wel de nodige jaren duren tot alle werkzaamheden aan de dijk zijn afgerond en het fiets en wandelpad wordt aangelegd.


Panorama Boven-Rijn tussen Spijk en Tolkamer

Het uitzicht links op de rivier is mooi, maar er is ook veel industriële activiteit dat geldt ook voor Tolkamer.
Tol wordt hier vanaf 1993 al niet meer betaald, toen is het verdrag van Schengen ingegaan en zijn de douane activiteiten gestaakt. Het uitzicht op de rivier met zijn bedrijvigheid is ook nu nog boeiend.


Tolkamer


Nu volgt een aantrekkelijke route door het watersport en natuurgebied “De Bijland” na een vijftal km of een uur lopen vanaf Tolkamer kom je bij het veer naar Millingen aan de Rijn.  


Wachten op het veer naar Millingen

Hier verlaten we het Pieterpad en lopen door de Kijfwaard met een laatste uitzicht op Millingen en Kekerdom richting de eindbestemming de bushalte op het dorpsplein in Pannerden.


Recreatie gebied De Bijland

Nog meer foto's van deze wandeling kun je hier vinden in het webalbum.


Het traject, de routekaart en nog meer nuttige informatie kun je hieronder vinden door te klikken op meer ervaren.







  
  

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde