LAW 9.2-2 Pieterpad etappe van 20 km van Zelhem naar Braamt

De wandeletappe van Zelhem naar Braamt Pieterpad traject 2-2 geeft je een bijzondere kijk  op het afwisselende Gelderse landschap. Het parklandschap van de Achterhoek gaat over in het rivierenlandschap, de Oude IJssel vallei met restanten van de rivierduinen en op de achtergrond de stuwwallen van het Montferland.




Totaal verschillende gebieden en dat binnen een afstand van een dagmars van bijna 20 km. De route start op de markt in Zelhem eenvoudig te bereiken met de bus vanuit Doetinchem. Bij het station in Doetinchem kun je op het P&R terrein je auto gemakkelijk kwijt. De bus zet je na een kort ritje af op de markt.




Zelhem is een levendig dorp de plaatselijke horeca doet haar best om gasten te trekken met leuke aankleding van de terrassen. Helaas waait deze vrijdag voor het paasweekend de wind uit Noordelijke richting. Dat betekent voor vandaag droog maar wel fris wandelweer een verkoelende drank op het terras zit er nu niet in, eerst maar eens aan de wandel dan warm je snel op.




In Zuid-Oostelijke richting verlaat het Pieterpad Zelhem. Wandelend door het dorp en langs een industriegebied kom je al snel in een agrarische omgeving. Het kleinschalige landschap is door alle ruilverkavelingen verdwenen. Er zijn er nog restanten die de grote ingrepen hebben overleefd zichtbaar zoals het Kolkstroeterpad een zandpad dat je door, over de heerlijckheid Slangenburgh leidt naar het kasteel Slangenburg met zijn gastenverblijf. Toch is duidelijk dat de verkavelingen hier meer invloed op het landschap hebben gehad dan in Twente.




Na de doorsteek onder de autosnelweg A18 door komt het Pieterpad bij het “t Onland  een meer dan 225 jaar oude herberg.




Gebouwd op de drassige grond op de overgang van Slangenburg naar de vallei van de  Oude-IJssel. Hier en verderop bij het waterwinbedrijf de Pol komen de oude rivierduinen in zicht. Bij het sluizencomplex met dezelfde naam wordt de oversteek over de Oude IJssel gemaakt, de eerste oversteek van het Pieterpad over de “grotere rivieren” geeft direct een beeld van Nederland waterland.




Een vlonder helpt bij het voorkomen van natte voeten en geeft weer eens een andere kijk op dit stukje Nederland. Een vistrap is onlangs aangelegd en de hele waterloop is anders (natuurlijker?) dat blijkt uit oude kaarten, zelf het Pieterpad is verlegd.




Voor het eerst laat de anders uitstekende rood/witte bewegwijzering  je even in de steek. Hier moet je, tijdelijk, even op je gevoel of met de GPS verder richting Braamt. Moeilijk is het niet want de stuwwal en dus de heuvels van het Montferland komen al in beeld.




Het is even opletten bij het oversteken van de drukke verkeersweg weg van Doetinchem naar Gendringen, daarna  keert de rust snel terug en wordt via agrarisch gebied de doorsteek naar Braamt gemaakt.




De bus brengt je vanuit dit dorp terug naar Doetinchem.

De overige foto's van deze tocht kun je hier vinden.

De route kun je downloaden op de site hieronder:


Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde