Jakobsweg Osnabrück Wuppertal Etappe 7 variant Dortmund Herdecke

De pelgrimsweg van Dortmund naar Herdecke is in alle opzichten een topper. De afstand van deze etappe van 30 km is fors maar je kunt hem met gemak in tweeën delen of er een drietal kortere wandeletappes van maken.

Hbf Dortmund
Let bij het plannen van de route op je conditie vanaf km 15, stijg je een 150 tal meters met een paar korte hellingen van 5 - 10%. Dit vraagt extra energie, na Hohensyburg is er een korte afdaling op een smal pad met een helling van circa 15%. Dit stukje kan glad zijn bij regen.

St Reinoldi kirche Dortmund

Natuurlijk kun je op een zomerdag de route met gemak in een dag afleggen. Daarbij hou je echt voldoende tijd over voor een bezoek aan een of meerdere bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Ben zelf gestart om half tien vanaf het centraal station in Dortmund. Het eindpunt station Herdecke, waar de wagen in de vroege ochtend was achergelaten op het P&R terrein bereikte ik na een ontspannen tocht, om half zeven.



De pelgrimsweg gaat door het centrum van Dortmund, komende uit het centraal station loop je naar het  “heilige Duitse voetbal museum”. De Jacobsweg leidt je verder naar de Probsteikirche St Johannis Baptist. Hierna volgen de St Reinoldi kerk en de Mariakerk. Voor hen die van deze tour een echte pelgrimage maken zijn er zo voldoende mogelijkheden tot inkeer. Net voor je de zuidelijke stadswal oversteekt is er klein aantrekkelijk parkje, aangelegd boven de U-bahn Stadtgarten, met daarop een standbeeld. Dit beeld maakt duidelijk dat je wandelt door een stad met een lange brouwerij traditie.

U-bahn Bhf Westfalenhallen


De andere toppers waar je langs komt zijn meer gericht op de economische activiteiten zoals het congres en het expositiecentrum de Westfalenhallen en het even verderop de gelegen Signal Induna Park Stadion waar Borussia Dortmund speelt.

Signal Induna Park Stadion

Een korte omweg over en door het imposante metrostation Westfalenhallen geeft je een indruk van wat open moderne glasarchitectuur voor de stad kan doen. Je wandelt nu door het stroomgebied van de Emscher. De dierentuin laten we rechts liggen, de Jacobsweg gaat door de botanische tuin in het Rombergpark een prachtige plek om de meegenomen lunch te gebruiken.

Rombergpark

Als je het park uitloopt naar de zuidelijke stadswijken heb je de eerste 10 km van deze wandeling afgelegd. Nu volgt een wat minder aantrekkelijk deeltraject met een lengte van 5km door deze zuidwijken. Op het moment dat je genoeg krijgt van de bebouwing kom je in het landschapspark Bittermark, met daarin het imposante herinneringsmonument aan de tweede wereldoorlog. Een plek om even stil te staan.

Bittermark Oorlogsmonument

Geleidelijk gaat het nu omhoog je kruist de autosnelweg A45 en komt dan bij het dorp Ahlenberg op het grondgebied van de Ennepe Ruhr Kreis. Nu begin je aan de landschappelijk bijzondere laatste 10km van deze traject wandeling.

Panorama Hohensyburg

Dit deel is weer compleet anders van karakter, het gebied is heuvelachtig en vanuit Hohensyburg heb je bij helder weer een fantastisch uitzicht op het Ruhrdal en de bergen van het Sauerland.

Afdaling Hengsteysee (Ruhrdal)

De Jacobsweg gaat langs de kerk en het casino en natuurlijk langs de resten van de vroegere burcht om daarna af te dalen naar de Ruhr. Voor het uitzicht op en bij het Kayser Wilhelm Denkmal moet je een paar honderd meter extra afleggen, gewoon doen het is het waard. 



Het pad loopt langs de oever van de rivier die hier de naam Hengsteysee draagt. Op deze mooie zomeravond zijn veel recreanten actief op en in het water. 

Jacobsweg energie centrale Hengsteysee

Je wordt via een stalen brug om de waterkrachtcentrale geleid waarbij je een telkens ander maar steeds mooi uitzicht houdt op de rivier.

Ruhr stuw bij Herdecke

De stuw schittert in de avondzon bij de volgende brug gaat het rechts via het aantrekkelijke centrum van Herdecke naar het station, de auto staat op een bijna leeg P+R terrein.


🔙Terug naar de zesde etappe.

🔜Verder naar de achtste etappe.

Het foto album van deze tocht kun je via deze koppeling opvragen.

De route details, kaarten en nog meer informatie kun je bij outdooractive opvragen via de links hieronder.

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde