Jacobsweg Osnabrück naar Wuppertal, Etappe 6 variant 34 km van Werne naar Dortmund 20160820

De zesde etappe variant van de Pelgrimsweg biedt de nodige afwisseling voor de wandelaar. Het vertrekpunt vandaag is het station Werne. Het eerste halfuur van deze dagtocht gaat door stedelijke bebouwing, je loopt min of meer parallel aan het spoor de stad uit. De omgeving verandert snel van karakter, het land van de Lippe en de Ruhr (Roer) biedt je andere perspectieven dan het relatief vlakke en rustige Münsterland waar we vandaag afscheid van nemen.





Een eerste hoogtepunt komt na 10 km en een wandeling van een tweetal uren in zicht. Het barokke slot Cappenberg op de gelijknamige berg behoort tot de gemeente Selm. Normaal is dit witte kasteel dat vroeger een klooster was van de Norbetijnen, toegankelijk voor bezoekers en wandelaars. Vandaag is geen normale dag, de toegangspoort is vanwege een privé partijtje gesloten, wil je foto’s zien van het kasteel dan kun je hier klikken. De geplande pauze wordt uitgesteld tot de Cappenberger See een meertje dat een halfuurtje verderop ligt.




Het is genieten van de meegebrachte lunch op deze rustige en mooi gelegen plek. Na de lunch volgt een wandeling door de stad Lünen. Net voor het centrum steek je de Lippe over. Niets wijst erop dat dit toch een echte rivier is. In deze stedelijke bebouwing is het nu rustige stroompje gedwongen om binnen de betonnen kanaalbak te blijven.




Het oog valt op deze overgeleverde reclame. Goed dat de Persilklok de beeldenstorm en de roep om vernieuwing heeft weerstaan. De paar unieke exemplaren die de tand van de tijd hebben doorstaan zijn levende museumstukken en het waard dat een Hotel er zijn naam aan verleend.




De stad Lünen heeft een brochure uitgebracht waarin de belangrijkste bezienswaardigheden langs de Jacobsroute pelgrimsroute door het stadgebied zijn opgenomen, de brochure kun je hier downloaden. Voor hen die de etappe van vandaag te lang vinden, zij kunnen de route hier op ongeveer de helft van het dag traject afbreken. Vanaf de brug over de Lippe loop je in circa 10 minuten naar het station HBF van Lünen. Zelf neem ik de tijd om een paar oude huizen te bekijken, wat fruit te kopen bij een marktstal en voor een bezoek aan de St Georgkirche.




Nu is het tijd voor het vervolg traject richting het centrum van Dortmund. Had me voorbereid op een lange trip door de stad maar dat valt mee, na een drietal kilometers laat je de bebouwing achter je. Je loopt door een verrassende groene en relatief rustige omgeving. Ja je hoort het autoverkeer op afstand. Het lawaai is niet hinderlijk. de pelgrimsroute is verkeersluw ze kent geen doorgaand autoverkeer.




Na een drietal kilometers volgt de oversteek van het Datteln-Hamm kanaal en even later de autosnelweg A2. Nu zijn we in Brechten een wijk van Dortmund met een oud aantrekkelijk kerkje op het dorpsplein.




Een tiental kilometers voor het eindpunt komt een mooi stukje parklandschap het natuurterrein Grävingholz  de Jacobsweg slingert hier doorheen.




Dit bos met zijn oude bomen is een mooie plek voor een extra pauze op deze warme zomerdag, nog even op adem komen voor de wandeling door de stad. Via de wijk Dortmund Eving gaat het richting het centrum. De bebouwing sluit meer aan. Met moeite lukt het om een plaatje te schieten van het beeld van Dortmund zoals dat in mijn hoofd staat. Het grauw, grijs en zwart van de steenkool en de zware industrie uit de jaren 70 en 80. De huidige realiteit is anders, netter en vooral lichter. Op deze foto een restant van mijn beeldvorming maar nu wel aangeveegd en opgeruimd.




Nu het centrum dichterbij komt worden de huizenblokken decoratiever. Dit plaatje geeft een voorbeeld van eentje met veel opsmuk.





Ondanks de lange route van vandaag maak ik nog een korte omweg door het centrum voor een welverdiende verfrissing.




Het toeval wil dat de trein naar Werne het startpunt van vanochtend op hetzelfde platform vertrekt als de trein richting Enschede, zo zie je maar op deze Jacobusweg is Twente maar zelden uit beeld.




🔙 Terug naar de vijfde etappe klik hier

🔜 Het verslag van de zevende etappe staat hier.

De route informatie kaart en de track tref je hieronder aan:

Nog meer foto's via deze link:

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde