Jacobsweg van Osnabrück naar Wuppertal, Etappe 5 variant 34,5 km van Rinkerode naar Werne 20160818

Deze vijfde etappe is een lange. Voor hen die nu al zeggen daar begin ik niet aan, wees gerust je kunt hem met gemak in tweeën delen.  Vanuit Herbern minder dan halverwege kun je het wandelpad volgen naar het station Capelle op de lijn Dortmund Münster. Gaat je voorkeur uit naar een indeling in drie deeletappes dan is dat ook mogelijk, maar het vergt wat meer puzzelwerk om de juiste verbindingen te zoeken met de lokale buslijnen, die overigens alleen op werkdagen rijden.



Op deze zomerse donderdag is het heerlijk wandelweer met een strak blauwe lucht. Een autotocht van een uurtje brengt je vanuit Oldenzaal naar het vertrekpunt de P&R parkeerplaats  in Rinkerode. Met de trein vanuit Enschede en een overstap in Münster is deze etappe plaats ook goed bereikbaar. Om negen uur start de tocht. Eerst maar eens het dorpscentrum opzoeken in de hoop ergens een verse kop koffie te kunnen bemachtigen. Het dorpscafé is gesloten,  de Pankratius kerk uit 1722 is wel open, daar maar eerst naar binnen.




Opvallend is het zandstenen barok altaar en de banken met het houtsnijwerk. Heb van die banken geen beschrijving gevonden, maar het lijkt erop dat deze toch echt van oudere datum zijn dan de kerk. Zijn ze op marktplaats gekocht, of komen ze van de oude afgebroken kerk die hier eerder stond?  Eigenlijk helemaal niet belangrijk. Vreemd dat je gedachten tijdens het wandelen naar dit soort zaken uitgaan. Onderwerpen die normaal gesproken voor mij ver van de dagelijkse wereld af liggen.


 
Het dorpsplein in Rinkerode is best aardig, maar  op deze ochtend valt er in Rinkerode niet veel te beleven. De wandeling start dus zonder koffie, moet het doen met de van huis meegenomen foerage.
De gpx route van de Jacobsweg volgend op de Garmin brengt je al wandelend snel het dorp uit. De tocht gaat over smalle landwegen met heel veel asfalt richting Herbern. Het landschap is open met weinig bos en het is vlak, de eerste uren leg je omdat het makkelijk loopt vlot een behoorlijke afstand af.



De harde contrasten van deze zomerdag geven bijzondere accenten aan deze oude vakwerkhoeve die er verder wat verlaten uitziet. De meeste boerderijen zijn flink uitgebouwd en het lijkt erop dat ze economisch rendabel zijn. Een bijzonder gastvrije familie op een oude al eeuwen in de familie zijnde hoeve (Hof Selhorst) waren bijzonder vriendelijk, ze boden deze “pelgrim” zelf gemaakte kwark aan met kersen, dat was een welkome en gewaardeerde verfrissing.



Dat het Münsterland overwegend katholiek is zie je aan de verschillende kruisbeelden en Maria kapelletjes die je onderweg tegenkomt. Bij de meesten staat wel een bankje waar je even kunt rusten. Het is best fijn om even in de schaduw van een oude eik of beuk weg te dromen, de schaduw is welkom na een wandeltraject in de volle zon.




In het begin van de middag komt het dorp Herbern inzicht. Dit was ooit een middeleeuws stadje aan de handelsroute Dortmund Münster met herbergen een hospitaal en een klooster.  Het dorpsplein straalt een innige rust uit maar is ook wat in verval. De huidige handelsweg de autoweg A1 brengt de reizigers niet meer in het dorp en dat is funest voor de lokale handel. De winkels zijn ontruimd en de plaatselijke horeca gesloten.



Net als in Rinkerode is de kerk in Herbern open. De St Benedict geeft je gezochte verkoeling.
Weet niet of het is toegestaan, maar onder de toezicht van het corpus beeld en de relicten van Hildegard von Bingen die in het altaar zijn ondergebracht; kun je zittend op de kerkbank best genieten van de meegebrachte lunch.



Gesterkt door de lunch verlaten we het marktplein en komen al snel bij het voetgangers viaduct dat over de A1 leidt. Hier is de rust ver te zoeken het verkeerslawaai overheerst.



Gelukkig is dat maar voor even want de Jacobsweg voert nu over het landgoed en langs het slot Westerwinkel. Dit is een heerlijk plekje, de golfbaan op het landgoed zorgt voor een aanvullende inkomstenbron. Als wandelaar ben je welkom en heb je vrij toegang behalve in het kasteel zelf want dat is gesloten voor bezoekers.



De Jacobsweg gaat min of meer parallel aan de A1 verder in zuidelijke richting naar Werne. Het landschap blijft agrarisch maar veranderd toch merkbaar van karakter. Geleidelijk komt het Roergebied inzicht, nog niet storend in deze nog altijd groene omgeving maar wel zichtbaar in de kabels die de energie aanvoeren voor de steden, de bewoners en de industrie.



Dat Werne en daarmee de rivier en het dal van de Lippe dichtbij komt is goed te zien aan het beeld hieronder het landschap veranderd in het verloop van een paar kilometers.Mocht je nu denken dat er in het stadsgebied voor een pelgrimswandelaar niets te beleven valt dan heb je het mis. De oude binnenstad van Werne is aantrekkelijk en heeft veel van zijn oorspronkelijk bebouwing bewaard.



Via het centrum gaat het richting het station en dan volgt een voordelige maar wat omslachtige treinreis via Dortmund terug naar Rinkerode.

Een leuke opsteker voor wie door wil lopen naar Santiago de afstand is tot achter de komma uitgerekend.



Meer foto’s van deze etappe kun je hier vinden.

🔙 Terug naar etappe vier, link volgt
🔜 Verder naar de zesde etappehttps://oldnzel.blogspot.nl/2017/01/jacobsweg-osnabruck-naar-wuppertal.html

De gpx track en kaartmateriaal van de route kun je hieronder vinden.

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde