Jacobsweg Osnabrück naar Wuppertal, Etappe 3 variant 34,5 km van Greven bf naar Münster Hbf

Deze derde etappe van de Jacobsweg van Osnabrück naar Wuppertal begint bij het station in Greven. Daar ook de auto geparkeerd in de P+R garage hier is kun je de wagen gratis kwijt. Het eindpunt van deze pelgrimstocht is het centraal station in Münster. In deze stad kun je veel doen maar gratis parkeren is er niet bij. De wandeling gelopen en opgenomen op dinsdag 16 augustus 2016. Er is een frequente treinverbinding tussen Munster en Greven ook in de avonduren dus je komt zeker terug bij de auto.  Je verlaat de stad Greven langs het spoor loop je in Zuid-Oostelijke richting en dan bereik je na ongeveer 2 km de Aldruper Brink. Bij de kruising met de Münstersche Aa een beek die in de Ems uitmond gaan we links de Aldruper es op. Daar komt een oude molenvijver met stuw in beeld.
De molen op het oude Scholtenhof (Schulzenhof) een boerderij die behoorde bij het Graafschap Tecklenburg, is onlangs gerestaureerd het waterrad ontbreekt (nog?).

Aldruper Mühle in Münstersche Aa

Na het oversteken van de B219 komen we op de Aldruper bovenes en wandelen nu een golfterrein. De doorgang voor wandelaars wordt toegestaan. Het is een boeiend parkachtig, glooiend landschap met een mooie vijver, oude boompartijen en gerestaureerde landhuizen.

Aldruper Oberesch
Via een tunnel gaan we onder de autosnelweg A1 door naar Gimbte een oud dorp aan de Ems met een mooie dorpskern. Gimbte  dat bij Greven hoort heeft zich  ontwikkeld tot een trekpleister voor bezoekers.

Gimbte Kirche
De Alte Fährweg brengt ons niet naar pontje voor de oversteek over de Ems maar naar een moderne betonnen brug.  De Ems is nu een rustig kabbelde rivier, dat is ook wel eens anders als er veel water afgevoerd moet worden. In deze omgeving kwam het in het verleden nogal eens tot overstromingen. De Ems is een sterk meanderende rivier op een zandige bodem. De vroegere zandgronden zijn nu veranderd in graan en maisvelden. Delen van de rivier zijn rechtgetrokken om het water sneller af te voeren. Jammer want dat betekent ook dat het natuurlijke verloop wat is aangetast. Dat wordt duidelijk zichtbaar bij Guntruper Heide een oorspronkelijk gebied van rivierduinen dat nu geen natuurlijke aanwas meer kent door het ontbreken van stuifzand gronden. Toch is dit een uniek stukje met zijn struiken van Jeneverbessen. Een landschap dat wij in Nedrland eigenlijk alleen kennen van de Dinkel, zoals die stroomt door het Lutterzand bij Oldenzaal en van de Vecht bij Ommen.




Jammer dat delen van dit landschap zijn gesneuveld om het economisch belang. In dit geval de zandwinning, het levert een ander maar het moet gezegd niet onaantrekkelijk landschap op, zoals dit meertje.

Baggersee Bockholter Berge

Even verderop blijkt dat de zandwinning hier zijn langste tijd heeft gehad. De apparatuur staat al een tijdje stil en ziet er vervallen uit, maar ook dat levert een aardig plaatje op.




Ter hoogte van de Fuestruperstrasse steken we het Dortmund Ems kanaal over. Hier stuiten we weer op de oorspronkelijke Pelgrimsweg. In deze omgeving veel werkzaamheden die te maken hebben met de aanleg van nieuwe sluizen en de verbreding van het kanaal. Noodzakelijk geworden door de druk op de binnenvaart. Dit om te voldoen aan de vraag naar lagere vrachttarieven. Daarvoor zijn bredere en dieperliggende binnenvaartschepen nodig, die nog meer lading kunnen vervoeren.


Dortnund-Ems Kanaal

De Ems kruist op dit punt het Dortmund Ems kanaal daarom zijn de waterwerken hier extra gecompliceerd. De Jacobsweg gaat nu om een waterwingebied heen en blijft Westelijk van het militaire oefenterrein Münster Handor Dornbaum. Dit terrein is in 2014 door Groot Brittannië terug gegeven aan het Duitse leger. Dit gebied met een omvang van circa 12 vierkante km's is  voor bezoekers niet toegankelijk. Tegen een oude arm van de Ems en zijn zijrivier de Werse aangeklemd ligt Haskenau, waar een met wallen omringd kasteel heeft gestaan uit het tijdperk van Karel de Grote. Dat was rond het jaar 800, behalve een moderne plaquette  en wat verhogingen in het landschap zijn er voor de leek nauwelijks zichtbare sporen.

Wallburg Haskenau

Je nadert nu de stad Münster, een eerste zichtbare teken van de nabijheid van de stad, is het landgoed Eggert met het daarop gelegen luxe Ringhotel. Het pad volgt de Oostelijke oever van de Werse via een voetbrug steken we de rivier over.


Nu gaat het verder via de Westelijke oever door het Wersepark naar Dyckburg met zijn bekende neobarok kerk uit 1900. De plek is nu  een bedevaartsoord. Dit is werkelijke een locatie voor een rustpauze en een moment van bezinning. Het gebouw zelf is de moeite waard en het interieur verrast door de stralende witte elementen en ornamenten die zijn toegepast. In de toekomst nog maar eens in alle rust bekijken.

Dyckburg Kirche
De tijd loopt door daarom verder opnieuw in de richting van het Dortmund Ems kanaal. Nog een keer steken we vandaag het kanaal over, dit keer bij de sluizen van Münster om de weg naar het centrum te pakken.

Dortmund Ems Kanal Schleuss Münster
De laatste km's van deze etappe gaan door de stad. Een tijdje loop je parallel aan de spoorbaan tot de kruizing met de Mecklenburgerstrasse, De Jacobsweg volgt deze straat die overgaat in de Holsteinerstrasse tot de kruising met de K6. Deze verkeersader steek je in een rechte lijn over dan kom op de Goldstrasse en die brengt je naar het hart van het oude centrum.Voor je daar aankomt zie je links het Staatsarchief.

Staats-archiv Münster
Het Staats Archiv Münster is nu een onderdeel van het land archief NRW waar veel wordt gedaan aan digitalisering en het toegankelijk maken van de historische archieven en data van de lokale geschiedenis. Dit archief bevat voor Twente als landstreek en de geschiedenis daarvan een schat aan boeiende informatie. Het wordt steeds duidelijker dat de ontwikkeling van Twente voor een belangrijk deel is bepaald door de verbinding met het Duitse achterland. die is heel lang veel beter en intensiever is geweest dan velen denken.
Ze was dat simpelweg door de goede droge en hoog gelegen zandwegen die goed begaanbaar waren. Veel beter dan de wegen in het lager gelegen natte deel van Overijssel, de verbinding over de weg met West, Zuid en Noord Nederland was zeker in het winterseizoen slecht. Pas in de vorige eeuw zijn goede weg en waterverbindingen aangelegd naar het Westen.
Tekenend voor de verbinding met het Noorden en de provincie hoofdstad is de huidige N35, de weg van Twente met Zwolle. Een drukke verkeersader die zich nog steeds als tweebaansweg door en om plaatsen slingert als Raalte en Heino en al decennia lang lijdt aan verkeersinfarcten.
Met de Twenteroute de verbinding naar het zuiden richting Arnhem de N18 is het niet veel beter gesteld. In 1960 is de noodzaak al ingezien voor verbetering van deze wegen die nog steeds niet zijn gerealiseerd.
De enige goede verbindingsweg die daarom ook dichtslibt is de autoweg A1/A30. De weg Amsterdam Berlijn en de splitsing daarvan de  A35/B54 naar Enschede en verder naar Münster.
Deze pelgrimsroute geeft dan ook een inkijk in de oude en nieuwe handelsroutes, die verrassend dicht bij en op elkaar liggen. De Jacobsweg kruist de verschillende oude wegen die naar Twente leiden, waarvan er nogal wat starten in Münster en Osnabrück.

Friedenssaal Münster
Het oude centrum van Münster is na de vernieling in de 2e wereldoorlog opnieuw opgebouwd, het straalt nu in de zomer avondzon. Het centrum blijft een aantrekkelijk doel voor de eigen inwoners maar ook voor de bezoekers uit wijdere omgeving. 

Prinzipalmarkt Münster

Deze derde etappe van de Pelgrimsweg Osnabrück Wuppertal zit er bijna op. Nog minder dan een km te gaan naar het station Münster Hbf waar de trein naar Rheine stopt in Greven en de auto wacht.

Een bocht om de Lamberti kerk en een pauze op een bankje onder bomen op de Promenade leidt het einde in van deze afwisselende en interessante etappe. De langste met een afstand van 34,5 km van de hele tocht.

Natuurlijk is de route op diverse trajecten in te korten in delen van elk ruim 10 km. Vanuit Gimbte kun je terug met de bus naar Greven. Het tweede deeltraject kan dan lopen van Gimbte naar Münster Dorbaum en vandaar het laatste deeltraject naar het centrum. Dat maakt deze tocht ook voor minder getrainde wandelaars heel toegankelijk.


De route details kun je hieronder vinden en downloaden.


meer ervaren ›







Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde