Jacobsweg Osnabrück naar Wuppertal, Etappe 2 variant 33 km van Lengerich naar Greven

De eerste etappe van de Jacobsweg van Osnabrück naar Wuppertal had Lengerich als eindbestemming. Het is dus logisch dat de tweede etappe hier start. Voor hen die met de auto komen die kun je het beste parkeren bij het eindpunt van de wandeling de P+R garage bij het station in Greven. Daar kan die gratis staan. Het maakt niet uit hoe laat we hier terugkomen, dat geeft rust. Vanaf de P+R garage is het een korte wandeling (10 - 15 min) via een voetpad over de Emsbrug naar het busstation waar de RVM bus naar Lengerich Feuerwehrhaus vertrekt, daar start deze Pelgrimstocht. De actuele vertrektijden kun je hier vinden. 



Kirchplatz Lengerich

Hou rekening met de beperkte busverbindingen in het weekend vooral na 13:00 rijden er minder bussen. Deze tocht kent twee etappe plaatsen waar je op werkdagen de route kunt inkorten in Ladbergen en Schmedehausen. In het weekend is het lastiger en vergt het wat zoekwerk. Op bepaalde tijden rijdt er een taxibus waar aanmelding vooraf noodzakelijk is.
Zo kun jezelf beslissen of je deze 30 km etappe als dagmars loopt, of hem indeelt in kortere wandelingen elk ongeveer tien km lang.


Torhaus Römer Lengerich

De Jacobsweg leidt je in zuidwestelijke richting de stad Lengerich uit. De wijk waardoor je wandelt is met veel industrie weinig fotogeniek en onaantrekkelijk. Gelukkig ben je na een paar km al uit de stad en kom je bij het huis Vortlage, een waterslot in privébezit en daarom niet toegankelijk voor de (pelgrims) wandelaar. We moeten het doen met een plaatje van de toegangsweg.


Haus Vortlage Lengerich
De route slingert door de velden en na een tweetal uren komen we in de buurtschap Stadtfeldmark. Een dorp met veel nieuwbouw.


Stadtfeldmark

Na de eerste etappe die je verwent met veel hoogtepunten valt deze etappe van de Jacobsweg wat tegen. Mogelijk zijn mijn verwachtingen juist door de toppers van het eerste traject wat te hoog. Het doel van een pelgrimsroute is toch ook het loskomen van verwachtingen? 


Oude schuur

Dus stel je eisen naar beneden bij, verwacht niets dan komt het vast goed! 
Na het oversteken van de L555 komen we in een natuurreservaat van oude rivierduinen die schuil gaan onder de bossen die hier zijn aangeplant. 



Oude vakwerkschuur net voor de kruising van de Jacobsweg met de L555

We komen Ladbergen binnen via een nieuwbouwwijk en steken opnieuw de L555 over om langs de molenbeek (Mühlenbach) uiteindelijk in het centrum van deze ruim 1000 jaar oude plaats uit te komen. 
Het centrum is historisch en is onderdeel van de oude graafschap Tecklenburg
De imposante protestante kerk is gesloten, dus moeten we het doen met een plaatje van de buitenkant en met deze folder.


Evangelische Kirche Ladbergen

De horeca in Ladbergen is wel volop in bedrijf, daar zijn op deze zomerse zaterdagmiddag 13 augustus 2016 veel keurig geklede gasten waar deze wandelaar niet goed mee harmonieert. 
Geen probleem er is voldoende proviand in voorraad en in de luwte van de oude bomen langs de molenbeek is het goed toeven. 
Verder gaat het naar het Zuid Westen via een sportcomplex en een kleinschalig industrieterrein. Je loopt nu in de richting van de autosnelweg A1.  Het verkeer hoor je op afstand maar de snelweg zelf wordt door het Dormund Ems Kanaal aan het zicht onttrokken. 
Je volgt het jaagpad langs het kanaal met zijn drukke scheepvaart ongeveer anderhalve km tot de brug bij het bij de stad Greven horende dorp Schmedehausen. 


Brücke Dortmund Ems Kanal Schmedehausen



Aan deze Westelijke zijde van het kanaal zit je in het katholieke Münsterland. Het kerkplein in Schemedehausen heet zowaar de Domplatz, maar ook hier zit de deur van de Dom op deze vroege zaterdagavond op slot. Het interieur blijft dus een verassing en dat moeten we dan later maar eens bekijken.  


Kirche Schmedehausen
Door aantrekkelijk parklandschap met afwisselend bos gebied gaat het nu richting Greven. De autoweg A1 steken we over en dan is het nog ruim een km voor we langs de oevers van de rivier Ems de stad in beeld krijgen met zicht op het openluchtbad. 

Freibad Greven

De laatste km's van de route gaan door de stad met zijn oude centrum richting het station, waar de wagen wacht. De afgelegde route heb ik geplaatst op de website van outdooractive en die kun je hieronder oproepen. Daarbij krijg je als je dat wilt aanvullende informatie over afstanden en tijden.



   

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde