Jacobsweg van Osnabrück naar Wuppertal.

Proloog Jacobsweg Osnabrück Wuppertal



Wat is er boeiend aan het al wandelend volgen van een oude handelsroute, pelgrimsweg of camino zoals de moderne benaming luidt?  De wandeltocht brengt je langs tal van historisch interessante locaties, kerken  en andere culturele plekken. Het staat vast dat dat je loopt op paden waarvan men op basis van onderzoek meent dat deze vroeger ook (ongeveer) zo hebben gelopen. De Jacobsweg Osnabrück Wuppertal is een initiatief van het LWL zij doen het historisch onderzoek naar het tracé en zorgen voor de bewegwijzering. Op onderdelen wordt het traject met enige regelmaat aangepast. De laatste wijzigingen kun je vinden op de hiervoor genoemde site. Het is beslist de moeite waard om deze website eens goed te bekijken daar zijn alle pelgrimswegen van Westfalen oproepbaar.


Bewegwijzering

Bij een enkele Hellweg, Handelsweg, Postweg of Holweg die sterk in de bodem is uitgesleten is dat zichtbaar. Soms tref je een steenweg aan waarvan de historie min of meer vast staat. Op bepaalde trajecten kun je de geschiedenis ruiken en aanraken ook al is de de directe link met het verleden weg. Soms zet de naam van de weg je op het spoor. Kerkpaden leiden nu eenmaal naar een kerk, de Molenweg brengt je naar de molen, en zo zijn er meer aanknopingspunten. Kenmerkend voor veel van de “oude” routes is dat de moderne handelswegen, waterwegen, spoorlijnen en autosnelwegen nooit op grote afstand liggen.


Heger Tor Osnabrück

De mens verplaatst zich graag over gebaande paden. De oude historische plaatsen langs de route liggen zelden op meer dan een dagmars (15 – 30 km) van elkaar. De etappes tussen de oude “pleisterplaatsen” zijn ook nu makkelijk te overbruggen. Met wat zoekwerk is er ook wel een openbaarvervoer verbinding te vinden voor hen die een dagmars te lang vinden. Zo kun je de trajecten inkorten tot aangename wandelingen met een lengte van een km of tien.

Osnabrück Hbf

Deze Jacobsweg, is onderdeel van de "Via Baltica", de directe weg van de baltische staten naar Santiago de Compostella en Rome. Ze heeft aftakkingen naar Friesland, Groningen en Twente. Het traject van Osnabrück naar Münster staat ook bekend onder de naam Vredesweg 1648. Een verwijzing naar de boodschappers die reisden tussen deze steden,hier waren de gedelegeerden die deelnamen aan de vredesbesprekingen na de tachtigjarige oorlog ondergebracht. Het zijn deze onderhandelingen waar de onafhankelijkheid van  Nederland werd bezegeld met het vredesverdrag van Münster.




We lopen op historische bodem. Hoe boeiend de geschiedenis ook is, de natuur of in elk geval de omgeving moet afwisselend zijn om een wandeletappe aantrekkelijk te maken. De meeste etappes voldoen aan dat criterium, waarbij niet elke etappe een absoluut hoogtepunt is. Deze Jacobsweg gaat ook langs eentonige landbouwarealen waar weinig of niets te beleven is. Elke etappe biedt je de nodige afwisseling in natuur en cultuur, vaak heb ik me verwonderd over de eenzaamheid die je als wandelaar ervaart. Juist in dit dicht bevolkte Westfalen ooit het grensgebied tussen Romeinen, Saksen en Germanen vindt je veel stille voetpaden. 

Altstadt Osnabrück

Voor je start is het goed om te weten dat deze Jacobsweg geen primitief voetpad is. Integendeel het asfaltgehalte van de wandelpaden is bijzonder hoog, naar schatting 80%. Vanwege de harde ondergrond is het noodzakelijk om op pad te gaan met goede stoot dempende wandelschoenen. Op een enkele uitzondering na zijn het allemaal verkeersarme wegen de meeste, maar ook weer niet alle stukken, zijn ook voor fietsers opengesteld.


Je ziet een keur aan vakwerkhuizen in allerlei vormen en formaten   

De etappes wijken op bepaalde punten af van de “officiële route” dit om de aansluiting met de trein of bus mogelijk te maken. De auto wordt geparkeerd op een P+R terrein, waar die gratis kan staan. Dat is in de grote steden niet het geval en daarom parkeren we bij stations buiten de steden. Het openbaar vervoer de bus of trein brengt je naar het start of eindpunt van de wandeling. De kosten van een kaartje zijn lager dan die van een dag parkeren in een stad.


Dom Osnabrück officieel startpunt

Etappe 1 Osnabrück Lengerich



De Jacobsweg van Osnabrück naar Wuppertal start officieel bij de Domkerk van Osnabrück in de oude binnenstad. Deze route gelopen met als startpunt het centraal station, Osnabrück Hbf. De tocht wordt daarmee een paar km langer en is zoals hier beschreven in totaal 33 km. Goed te doen in een achttal uren met een rustig wandeltempo. 
Deze eerste etappe leidt je uit het oude bezienswaardige centrum van Osnabrück. Via een groene long gaat het pad over de snelweg naar Hasbergen met zijn aantrekkelijke heuvels en verder naar het oude Stift Leeden. Vandaar wandel je over de kam van het Teutoburgerwoud naar Lengerich op de grens van het Münsterland. 




Plan voor deze route voldoende tijd in, er is veel te zien. Neem ook tijd voor een bezoek aan de oude domkerk in Osnabrück en de wandeling door de oude binnenstad. De route is te splitsen in kortere deeltrajecten elk met een lengte van een 10-tal km's. Dat geeft wandelingen van twee tot drie uur, die ook voor mensen die minder regelmatig lopen goed te doen zijn. Vanaf Hasbergen (station) en het Stift Leeden is er een regelmatige trein respectievelijk busverbinding met Osnabrück. 


Stiftkerk Leeden

Het laatste deel van de tocht verrast je met een paar leuke klimmetjes waarbij je wordt beloond met een fantastisch uitzicht op het omringende land.



In Lengerich volgt vanaf het centrum een wat minder aantrekkelijk deel van een paar km naar het station, dat nogal ver buiten de stad ligt.Vanaf het stadscentrum (Feuerwehrhaus) is er ook een busverbinding naar het station. Bij het station is een groot P+R terrein in de ochtend hier de wagen achtergelaten en de trein heeft me naar het startpunt gebracht. Na de wandeling van een achttal uren is het fijn dat je weer in je eigen voertuig uit kunt rusten.

De details van de tocht en het kaart materiaal kun je hieronder downloaden.

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde