Wandelen van Winterswijk naar Aalten

Wandelen van Winterswijk naar Aalten, een aantrekkelijke route verbindt de stations van beide plaatsen. 
Deze wandeling is oorspronkelijk een NS wandelroute de route wordt als zodanig niet meer onderhouden. De benaming van routedelen is deels veranderd. Nu worden de namen Scholtenpaden wandeling en Bekendelle, naar het gelijknamige natuurgebied dat de route doorkruist, ook gebruikt. De oorspronkelijke tracés zijn hier en daar wat verlegd. Wat is gebleven, is de aantrekkelijkheid van het kleinschalige landschap met de afwisseling van bossen, vennen en landbouw arealen. Juist voor de wandelaars heeft dit deel van de Gelderse Achterhoek veel te bieden.




De wandeling start bij het P+R terrein in Winterswijk, daar is voldoende (gratis) plek voor de auto.  Via een aantrekkelijk route, loop je door de binnenstad in de richting van de markt. Het eerste in het oog springende gebouw, is op deze zonnige dag niet de Jacobskerk, maar het Jugendstil gebouw een monument waar Hotel Stad Munster in is gevestigd.




Stad uit gaat het via de Weurden,  waarbij het (foto)oog valt op een oude zadelmakerij ook een aantal andere panden zijn beslist fotogeniek. Het spoor kruist op de Wooldseweg, dat spoor steken we niet over want net voor de kruising gaat een fietspad links. Daar reden tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw de treinen richting Borken en Bocholt. 
De wandeling volgt het oude spoortracé een paar honderd meter tot aan de Badweg. Nu gaat het rechts over het spoor richting de Boven-Slinge.




De Boven-Slinge is normaal een rustig kabbelende en meanderende beek, maar in deze zomer (2016) is alles anders. Dode beekarmen die lange tijd geen water hebben gezien zijn uitgesleten tot kleine rivierbeddingen. De Boven-Slinge zelf is uitgegroeid tot een volwaardige rivier die menig boom heeft geveld door het hoge water. Het water stroomt met kracht over de stuw bij de “Olliemölle” de Oliemolen of watermolen van Den Helder. Een dubbele waterradmolen die nu prachtig wordt gerenoveerd. De oude molen wordt met de nieuwste ecologische technieken verbonden, een mooi (particulier!) initiatief.





Je ziet dat het krachtige water de nieuwe beschoeiing die nog in aanleg is, heeft aangetast op zoveel water had men niet gerekend. Met hulp en inzet van groot materiaal wordt de schade ongedaan gemaakt. Het resultaat van de grondige renovatie mag er zijn. Dit is zeker een plek om terug te komen als straks alles gereed is. Door alle werkzaamheden gedwongen is het nu nodig om even van de voorgenomen route af te wijken. We volgen het fietspad (circa 1500 M) tot de volgende watermolen de Berenschot's molen in beeld komt opnieuw eentje die het waard is om te bekijken.


     
De route volgt de loop van de Boven-Slinge, het water heeft zich nu zover terug getrokken dat de voeten droog blijven.Wel moet je af en toe over een omgevallen boom klimmen en oppassen dat je niet uitglijd in de modder. Een kleine brug over een beek arm is nog intact waardoor ook deze oversteek vlot te nemen is. 


Het valt op dat dit beekdal ongerept is met zelfs nog een intacte hoge oever een zeldzaamheid in ons vlakke Nederland met (te) veel gekanaliseerde beken en rivieren.


Een honderdtal meters voor de kruising met de Brinkeweg laten we de Boven-Slinge rechts van ons liggen en wandelen we verder door de buurtschap het Woold een van de buurtschappen van het vroegere Kerspel Winterswijk



Vlak langs de Duitse grens wandelen we over zandwegen die menig smokkelaar tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw van nut zijn geweest. Het landschap lijkt sterk op dat in Twente met dat verschil dat de pachtboerderijen de Scholtenboeren een duidelijk andere stijl hebben. 



Dit groene landschap moet volgens het LOP rapport van Aalten in de toekomst een ecologische hoofdverbindingsader worden. In dit rapport (PDF bestand) staan voor belangstellenden tal van wetenswaardigheden over de ecologische planning en de historie van deze omgeving. 



Na de passage van de Drenthelweg komen we op het terrein van de vroegere havezathe Walfort, van het huis zelf is weinig meer over.  De Hessenweg brengt ons naar Aalten waar we de Boven-Slinge weer volgen.


De route volgend kom je door het centrum van Aalten met voor de liefhebbers voldoende mogelijkheden om de wandeling met een horeca bezoek af te ronden. 


De stationsstraat volgend kom je dan vanzelf bij het eindpunt van deze wandeling met een lengte van ruim 23 km. De trein brengt je met een korte rit van een 10-tal minuten weer terug naar Winterswijk.

Het complete traject en de gpx track van de wandeling kun je hieronder weer downloaden.

mehr erfahren ›


Hier nog meer foto's van deze wandeling.




Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde