Wandeling dagtocht 23 km in de Baumberge met start en finish in Darup-Notteln

De Baumberge bewijzen dat het aan Twente grenzende Münsterland ook aantrekkelijke heuvels heeft en niet zo vlak is als vaak gedacht. Zeker voor Nederlandse begrippen kom je hier al aardige “bergen” tegen. Deze wandeling is uitgezet door de “Westfälische Heimatbund” en ter plekke aangeduid als wandeling 5 en met een ruitpatroon aangegeven. Voor navigatie op de smartphone en Garmin systemen kun je het door mij opgenomen GPX bestand downloaden waarbij je alleen de track hoeft te volgen. Dat voorkomt “verdwalen” voor het geval je een aanduiding mist op een inmiddels gevelde boom.


De auto kun je parkeren, bij de kerk in het dorpscentrum van Darup oorspronkelijk een boerendorp en kerspel uit de tijd van Karel de Grote zo rond het jaar 800 was hier al activiteit. De kerk schijnt mooi en oud te zijn, de deur zit vandaag op slot dus de binnenkant moet je zelf maar eens bekijken. De foto hieronder toont de buitenkant.


Via de Westkant verlaten we het dorp en gaan onder de rondweg (B525) door en komen dan direct op het hoogtepunt van deze wandeling. De Holweg een restant van de de oude Postweg van Münster via Vreden naar Deventer. De weg is in de loop der jaren uitgesleten in de vorm van de Holleweg die het traject nu heeft. Enkele jaren geleden is dit deel gerenoveerd, de oude beuken die het pad omlijsten geven door hun knoestige uiterlijk de weg een spookachtig karakter. 



De sfeer wordt versterkt door de kunstige houtgeesten die in de oude stammen zijn uitgezaagd.



Op de top van de Daruperberg eindigt deze holleweg bij de barok kruiskapel. 



We gaan nu Noordelijk steken de B525 opnieuw over en komen dan in het dal van de Honigbach een meanderende beek met een sterk verval. Aan de groei van de bomen in het landschap kun je de beekloop volgen.Je loopt door licht glooiend agrarisch land. De buurtschap Hastehausen is een verzameling van boerderijen waarbij je aan de molenvijver kunt zien dat hier ooit een watermolen heeft gestaan. Na een halve km gaat het rechts bergop naar de “Osthellermark” een gebied met akkerland en enkele boerenerven met kersenbomen langs de weg. 



Vergeet bergop niet even om te kijken en geniet van het uitzicht. Bij het oversteken van de L580 krijg je, bij helder weer, voor het eerste zicht op de torens van de Proosdijkerk in Billerbeck de stad aan de Berkel. Vandaag is het te nevelig voor een scherpe foto. 
De vele windmolens langs de noordelijke hellingen krijg je scherper in beeld. Ze staan in schril contrast met de lieflijkheid van het landschap. Maar goed de samenwerking tussen ecologisch waardevol en landschappelijk verantwoordt vergt nu eenmaal een compromis. De windmolens zijn nu minstens zo bepalend in het landschap als de vroegere watermolens. 
Bij een van die oude molenvijvers gaat de wandeling nu scherp rechts naar het Oosten in de richting van het waterslot Huis Hameren. Helaas is deze burcht privé bezit van familie van Twickel (juist, de oorspronkelijke eigenaren van het kasteel in Delden NL) en voor publiek niet toegankelijk. Toch met wat struinen door de bosjes lukt het om een plaatje te maken van de achterkant.


Vanf dit punt gaat het langzaam bergop richting Hastehausen, we blijven aan de oostkant van deze buurtschap. Je bent nu ongeveer halverwege de wandeling en als je niet de complete lus van de acht wil lopen kan hier terug naar Darup. 
De wandelroute volgt de weg heuvelaf naar de buurtschap Dörholt je hebt hier een prachtig uitzicht op het dal van de Berkel en dus op Billerbeck met zijn kerk.



Je komt langs het Scholtenhof (pachtboerderij) Bockholt die al in oude akten rond het jaar 834 wordt genoemd. Rond 1900 was de boerderij met landerijen in bezit van de hoogadelijke dames van het stift in Notteln. In elk geval hebben de dames goed zorg gedragen voor deze erfenis.



Ter hoogte van deze hoeve gaat de weg omhoog door eiken-, beuken en naaldbossen we komen nu bij het brongebied van de Nonnenbeek die we op een sompig stukje oversteken via een wat glibberige houten plank. Na de oversteek gaat het de heuvel op door de bossen naar de Darupermarke. Het landschap verandert weer van karakter en krijgt in de avondzon daadwerkelijk een bergachtig uiterlijk. 



Nog eenmaal kun je genieten van het uitzicht op het dorp Darup, voor je na een traject ruim 23 km de auto weer pakt voor de thuisreis.

Hieronder een diapresentatie van de foto's van deze trip;


De GPX tracks kun je hier downloaden.


meer ervaren ›




Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde