Hermannshöhen Wandeling Hörstel

Wandelen op bekend terrein is dat nog wel verrassend? Soms denk je dat je alle paden in een bepaalde regio wel eens hebt gelopen. Dat geldt zeker voor dit stukje rond Bevergern, Hörstel en Riesenbeck. Plaatsen waar in deze blog al vaker over is geschreven.

Deze wandeling is uitgezet door het projectburo Hermanshöhen de officiële beheerder van de Hermannsweg is een wandelroute over de kam van het Teutoburgerwoud.


De Hermannsweg viert dit jaar (2016) een jubileum in de vorm van 10 jaar kwaliteitswandelweg in Duitsland. Het is absoluut een toproute en vanuit Twente zijn praktisch alle trajecten binnen een rijafstand van een tot twee uren bereikbaar, ook met de trein is dat het geval. 
De Eurobahn verbindt Hengelo en Oldenzaal met Bielefeld en rijdt om het uur in beide richtingen. Parkeren kun je gratis op het P+R terrein bij het station in Hörstel, daar begint deze wandeling.Stap bij dit station uit als je met de trein komt. Vanaf het station loop je naar de Hörsteler Aa een flinke beek en je bent direct in een aantrekkelijk licht glooiend landschap. Bij hoog water van de Hörsteler Aa zijn natte voeten bij deze onderdoorgang niet uitgesloten. De alternatieve route gaat bovenlangs waar je een drukke verkeersweg kruist.


De route heeft een lengte van bijna 24 km en verloopt in een acht rond Bevergern. Je kunt kiezen voor de route als totaal. Reken dan met de hoogte verschillen mee (400 M stijgen en dalen volgens mijn GPS) op een wandeling van zes en half uur. Het alternatief is de om eerst de rechter of linker route te volgen bij het viaduct over het Mittellandkanaal  dan heb je twee wandelingen van elk 3 ruim uur. Goed te doen op een ochtend of middag.


Het kruispunt van waterwegen het Mittellandkanaal en het Dortmund-Ems kanaal en sluizen complex bij Bevergern is interessant voor natuurliefhebbers. Ze boeit ook door de drukke scheepvaart route en de frequente benutting van de sluizen met het hoge verval. Het is soms letterlijk passen en meten, dat blijft nog een aantal jaren zo, tot de nieuwe sluis klaar is, met de bouw daarvan moet men nog beginnen.


Het rondje van de eerste helft van de acht gaat over de kam en volgt de  Hermannweg, terug gaat via het nonnenpad naar het sluiscomplex en dan via het kruispunt van de waterwegen "Nasses Dreieck" naar het eerdergenoemde viaduct over het Mittellandkanaal. Daar begint de tweede lus van de acht richting Riesenbeck ook nu volgt de route de Hermannsweg.  Het uitzicht vanaf het plateau is groots dit is een geliefde pauzeplek.


Maar ook op andere delen van deze route kun je genieten van mooie vergezichten zichten in de wintermaanden. Nu in de hoogzomer wordt het zicht meer ingeperkt door het bladerdak.



Terug gaat het door de (helling)bossen over soms verstilde bospaden. Waarbij je oog valt op de verschillende objecten en gedenkstenen die naar het lijkt nonchalant zijn geplaatst.


Toch leuk, nooit geweten dat dicht bij Twente, luchtvaart geschiedenis is geschreven, je moet maar durven zo starten met een zweefvliegtuig dat niet eerder getest is. Mogelijk zijn er destijds op de hellingen waarschijnlijk minder bossen geweest waardoor wind en thermiek vrij spel hadden. De bergkam zelf is nu behoorlijk begroeid.


Terug naar Hörstel gaat (bijna) via hetzelfde pad langs het kanaal en de Aa als op de heenreis met een klein verschil, nodig om deze oude schuur in beeld te krijgen.


Een verdere selectie van de foto's van deze wandeling kun je via deze link zien.

De wandeling kun je hieronder downloaden.



meer ervaren ›




Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde