LAW 9.1-13 Pieterpad variant van NS Lochem naar NS Vorden

De etappe indeling van het Pieterpad is door het Nivon bepaald op voorstel van de oorspronkelijke bedenkers en wandelaars van deze lange afstandswandeling; de eerste LAW in Nederland. Het Pieterpad is in 1983 op het eindpunt van deze variant in Vorden officieel ingewijd. De historie van het Pieterpad kun je vinden op deze wikipagina.



Als je het pad als individuele wandelaar loopt is het prettig, dat er na een dagmars een toegankelijke aansluiting is op het openbaarvervoer en een parkeerplaats voor de auto bij het start of eindpunt. Deze routevariant van etappe 13 voldoet aan dat criterium. Ze heeft een lengte van 24 km en is met het openbaarvervoer goed bereikbaar. Ze start bij het NS station in Lochem en daar is op het P+R terrein ook voldoende parkeerruimte. Direct na het station zie je waar Nederland goed in is zuivel en logistiek, een mooi uitzicht op de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Lochem en het Twentekanaal.





Via het landgoed en kasteel van Ampsen gaat het in de richting van het dorp Laren. 




De eerste 7 km gaan door de bossen bij Ampsen en daarna gaat het door meer open landschap naar Laren, dit is een goede plek voor een eerste pauze. 




Vanaf Laren gaat de route eerst via een smal pad, door een weidelandschap naar de buurtschappen Groot en Klein Dochteren. Beide buurtschappen worden door de spoorlijn, het Twentekanaal en de rivier de Berkel van elkaar gescheiden. Ondanks deze verkeersaders is het een rustige plek. 




Bij de Brug over de Berkel is het een aanrader om het jaagpad langs de Berkel te volgen tot het voetveer bij de Staringkoepel, na de oversteek op spierkracht, bereik je dan deze bijzonder plek die geschikt is voor een wat langere pauze. 




De Staringskoepel is een juweeltje uit vervlogen jaren die je een indruk geeft van een leven dat anders dan het onze met een veel rustiger ritmiek is verlopen. Dit is werkelijk een  uniek plekje en je hebt een prachtig uitzicht op de Berkel. De extra 20 minuten vergeet je zo als je hier uitrust.




Na de pauze dus een paar minuten teruglopen en dan gaat de route verder via het uitgestrekte landgoed Velhorst




Bij het oversteken van de drukbereden, Lochemseweg ,de N346 van Lochem naar Zutphen is het even opletten. Het Pieterpad volgt de oude Vordenseweg een lange wat rechte zandweg door productiebossen. 




Op deze warme voorjaarsdag geven die bossen wel de nodige beschutting maar niet veel afwisseling voor het oog. In de herfst en winter zal dat zeker anders zijn. Net voor de bebouwing van Vorden in zicht komt gaat het rechtsaf over het landgoed Het Enzerinck hier is het genieten van het landhuis en de tuin. 




Het laatste hoogtepunt van deze tocht is een volwaardig kasteel. Je ziet het bijna op het einde van de tocht na het belopen van een kasseienweg waar het naast gelegen zandpad je behoedt voor een uitglijer. De fietsers hebben wat meer moeite met de klinkers.




De weg brengt je via kasteel Den Bramel, naar het station in Vorden.



   



Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde