LAW 9.1-10 Pieterpad variant van NS Ommen naar NS Nijverdal

De variant van Etappe 10 van het Pieterpad leidt je over de eerste bergen van de Sallandse heuvelrug. De officiële etappe eindigt in Hellendoorn deze variant brengt je via een aantrekkelijke route een vijftal km's verder tot het NS station in Nijverdal.




Zoals bij alle wandelingen zijn er ook hoogte en diepte punten bij lange afstandswandelingen. De route heeft een lengte van ruim 25 km. Ze biedt in je ruim 5 en half uur (exclusief de pauzes) aan wandelplezier met heel veel hoogte punten. 




Het dieptepunt, bij het Overijssels kanaal, dat je op ongeveer halverwege de tocht oversteekt ervaar je als een welkome afwisseling.



De Sallandse Heuvelrug is een oorspronkelijk landschap, de bodem is te schraal voor de landbouw waardoor het door de eeuwen heen als “woeste grond” heeft overleefd, nu is het een zwaar beschermt nationaal park met een natuurwaarde zoals je die nergens in Nederland aantreft.




Na het verlaten van het station in Ommen steek je de weg Ommen Hellendoorn over en kom je direct in Besthmen met zijn mooie es en de hallenboerderijen en natuurlijk de eerste bult in het landschap de Besthmenerberg.  


Hier kun je verder kijken als je de moeite neemt om de uitkijktoren te beklimmen, met helder weer zeker aan te raden, want waar kun je zover kijken in Nederland? 



Onderweg passeren we deze gedenksteen van het voormalige concentratiekamp Erika, een moment van bezinning op weg naar de steile oever van de Regge.




De toen wilde rivier heeft deze oever uitgesleten. De rivier is aardig getemd en omgeleid waardoor het erosieproces nu door menselijke invloed wordt geleid. De dode rivierarm wordt alleen bij hoogwater benut. 



Voor we starten met de beklimming van de Archemerberg komen we deze schuren tegen in de buurtschap Archem. Wist u dat deze regio langdurig in het bezit is geweest van het vrouwenklooster in Essen D? Bij toeval dit stukje geschiedenis ontdekt tijdens een wandeling in de omgeving van Bad Breisig eerder dit jaar. 



De Archemerberg en Lemelerberg zijn de letterlijke toppers van deze toer in de weekenden is de recreatiedruk hier behoorlijk hoog. 



Als je vrij bent in je planning kies dan voor de wandeling op een rustiger moment, zoals op een dag als vandaag, vrijdag 2 mei 2016, een stralend blauwe lucht en een werkdag waarop je ongestoord  kunt genieten van de vrijheid, de rust en het uitzicht.



In contrast met deze heuvels staat de Lemeleres die we na de passsage van het dorp Lemele kruisen op weg naar de heuvels bij Hellendoorn. 



Voor we daar aankomen kruisen we het Overijssels kanaal alwaar een groot recreatie terrein (Hof van Salland) de aandacht trekt. 




Dit is wat Nederland zo aantrekkelijk maakt op korte (loop) afstand biedt ons landje een enorme diversiteit aan landschappen en streekeigen bebouwing, voor elk wat wils maar daardoor voor bijna iedereen aantrekkelijk. 




Een paar km's verderop verandert het landschap opnieuw, we naderen Twente en dus komen de bossen in beeld. Dit terwijl je weer langzaam stijgt het zijn maar een paar meters maar toch je blikveld wordt weer totaal anders.




Net voor Hellendoorn kom je weer in het coulisselandschap van Twente en krijg je dit uitzicht op de glooiende Hellendoornse es. 




De wandeling gaat nu door Hellendoorn met zijn aantrekkelijk dorpscentrum. 




Een mooie plek voor een pauze voor we het laatste deel van deze wandeling richting Nijverdal inzetten.



Nu volgt even een druk stukje langs de Ninaberlaan, zodra het kan slaan we linksaf na de laatste bebouwing in Hellendoorn en volgen het wandelpad richting het station in Nijverdal.








Meer ervaren ›

Alle foto's van deze tocht bekijken? Klik hier


Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde