LAW 9.1-12 Pieterpad variant van NS Holten naar NS Lochem

De twaalfde etappe van het Pieterpad gaat officieel van het station in Holten naar Laren. De hier beschreven variant is een vijftal km langer. Dus geen 17 km van Holten tot Laren, maar iets meer dan 22 km via een prachtige route kom je dan bij het station in Lochem.
Het voordeel van deze route is dat je niet afhankelijk bent van de slechte busverbinding in Laren. De treinen rijden elk half uur daardoor is deze etappe goed bereikbaar met het openbaarvervoer.
Deze route is opgenomen en door mij gelopen op vrijdag 13 mei 2016. Let op de trajecten kunnen zich wijzigen na verloop van tijd. 

Binnenhof Laren Landgoed Verwolde
Er zijn meerder opties om aan te reizen dat kan natuurlijk per trein. Kom je met de auto dan kun je die het beste parkeren op het P+R terrein in Goor.Vanaf het station in Goor is er elk halfuur  met de bus goede verbinding (Syntus bus 80) naar Holten NS station. Daar begint deze LAW wandeling, eerst gaat het richting centrum Holten.




Het dorp heeft vandaag vrijdag 13 mei 2016 marktdag en het centrum oogt, misschien daarom, op deze ochtend wat rommelig. Er zit weinig samenhang in de bebouwing tussen "oud en nieuw". Dat is een persoonlijke constatering en smaken verschillen nu eenmaal. 
De winkels doen op hun best om klanten te trekken. Sterk gedateerd heeft deze etalage vorm dan ook weer een positieve uitstraling


Je verlaat het dorp Holten achter een paar huizen via een smal wandelpad. Hier is het even opletten want de aanduiding van het Pieterpad kun je snel missen. Je kunt ook de track downloaden dan is het risico op het missen van een aanduiding minimaal. Verrassend is dat je direct na het dorp, de overgang maakt naar een totaal andere wereld. Hier loont een terugblik



  
Je loopt in het landschappelijk aantrekkelijk grensgebied tussen Salland, Twente en Gelderland. 


Typerend voor deze wandeling is het oorspronkelijk kleinschalige boerenland, nu een parklandschap, de landgoederen bij Laren (Huis Verwolde) en Lochem (Kasteel Ampsen) met de bijbehorende bossen.


Het landschap veranderd heel snel van karakter. De Sallandse heuvels laten we achter ons en het land wordt weidser, ook letterlijk, de koeien staren je aan.



We laten de Sallandse heuvelrug achter ons en dan gaat het in de richting van het dal van de Schipbeek, daarvoor kruizen we via een brug de A1 autosnelweg, even de oren dicht en lopen we in de richting van en langs de waterzuivering van Holten. 



Dit stukje kent veel asfalt maar de route langs de Schipbeek maakt veel goed. 



Via een lange zandweg kom je dan uit bij de bossen van het landgoed Verwolde. 



Nu volgt het meest afwisselende deel van deze wandeling. 


Je wordt uitgenodigd om je camera te gebruiken zeker in het voorjaar waarbij de mooie doorkijkjes nog worden opgefleurd en gekleurd door de bloeiende bomen en planten.





Het tuinlandschap ronde en het boerenland tussen het landgoed Verwolde, Laren, Exel, het Landgoed Ampsen en Lochem is erg aantrekkelijk voor de wandelaar en (hobby) fotograaf.


Laren is een uitstekende plaats voor een wat langere pauze, het is goed om even uit te rusten nu de eerste 17 km van deze etappe erop zitten. Het terras van deze horeca onderneming die wandelaars en fietsers heel gastvrij ontvangt is een heerlijke plek voor een wat langere pauze.


Nu volgt nog een tocht van een vijftal km tot het station in Lochem, waarbij we eerst een paar honderd meter teruglopen om de rondweg van Laren te kruisen. Nu gaat het via wandelpaden richting Ampsen. Eerst passeren we nog deze hooiberg. Goed dat er nog boeren zijn die dit stukje cultureel erfgoed bewaren.



De bossen en het kasteel van Ampsen komen nu in beeld, tijd voor fotopauze bij het kasteel.




Een korte wandeling brengt je naar het station in Lochem, waarna de trein je na een paar minuten aflevert bij de auto in Goor.




Meer ervaren ›

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde