Fliegerhorst wandeling rond en op de oude vliegbasis Twente; 20160512

Fliegerhorst is de Duitse naam voor een militair vliegveld. De luchthaven Twente is tijdens de 2e wereldoorlog door de bezetter flink uitgebreid. De luchthaven dateert van 1910, de start en landingsbanen zijn meer dan eens van locatie gewisseld. Oorspronkelijk lag de ingang van het vliegveld en de landingsbaan, een grasbaan, in het Noorden, Dit deel grenst aan de gemeente Oldenzaal en het landgoed 't Holthuis van de textielfamilie Ledeboer. Deze familie bezit nog de boerderij en bijgebouwen.




Het landgoed is een natuurreservaat met prachtige stukken bos, vennen en spaarzame resten van de heidevelden die hier ruim 100 jaar gelden zijn opgeofferd om de luchthaven aan te kunnen leggen. Dit deel is nu het natuurreservaat het Holthuis.




In de jaren 40 is de hoofdas verplaatst in zuidelijke richting in de buurt van het dorp Lonneker.  De meest recente start en landingsbaan gereedgekomen voor de sluiting als militaire luchthaven is aangelegd in het Noordelijke deel en heeft een lengte van 3 km. Dus net zo lang als de Polderbaan op Schiphol. Het is dit deel van de luchthaven dat nog als luchthaven in gebruik is en waar de wandelaars niet welkom zijn. De rest van het immense terrein wordt teruggegeven aan de natuur en is onlangs opengesteld voor wandelaars en fietsers. Het Landschap Overijssel heeft de wandelroute  Het Fliegerhorst uitgezet en in beheer.




Voor het reewild is dit bekend terrein, zij hebben her al jaren hun thuishaven.



Een jaar geleden heb ik al eens wandeling gemaakt rond de voormalige basis. Zie de publicatie van mei 2015 op deze blog. De huidige situatie is voor wandelaars aantrekkelijker omdat je niet meer de rondgang hoeft te maken via de drukbereden Vliegveldweg.




Aan de Zuidwestkant is er voor de wandelaar een pad uitgezet over het terrein van de voormalige luchthaven. Natuurlijk zie je dan de resten van de vroegere luchthaven waaronder deze betonnen schuttersput. Ook de oude KLM terminal aan de Zuidzijde is nu te zien vanaf de vroegere taxibaan en opstelbaan.



De betonnen taxibaan is opgebroken het zal niet lang duren voor dat die door het hoger wordende gras letterlijk uit het zicht verdwijnt.


Aan de Oostzijde loop je voorbij de kerosine depots, de hangars en de voormalige werkplaatsen van de militaire luchthaven.





Opnieuw valt op hoe uitgestrekt dit terrein is. Een locatie die vraagt om een behoedzame planning en invulling met respect voor de natuurwaarden en rust, een zeldzame schat ook in Twente.




Hoe tegenstrijdig het ook is, juist de vliegbasis was in het verleden de reden waarom hier nooit stedelijke bebouwing, plaats kon vinden. Het vliegveld bood de garantie voor behoud van dit gebied, met de kleinere luchthaven vervalt die waarborg.




De wandelroute gaat met een boog om het nog in gebruik zijnde deel van de luchthaven waar dit jaar weer het zakelijk vliegverkeer is opgepakt. Hier komt nog een nieuwe verkeerstoren voor de luchtverkeersleiders.




De veranderingen die de luchthaven heeft ondergaan en nog ondergaat, kun je vinden in het structuurplan van de gemeente Enschede daarin staat veel achtergrond informatie over landschap, cultuur en natuur (ontwikkeling).



Ga zelf op pad en ontdek via deze wandeling met een lengte van bijna 14 km de geheimen van de vroegere luchtmachtbasis.

De track van de wandeling kun je hier downloaden:



Meer ervaren ›

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde