Wandeling Breisiger Ländschen 7 april 2016

Had er nooit van gehoord dat de plaats Bad Breisig oorspronkelijk een Keltische oorsprong heeft. Nooit geweten dat het een grensplaats is geweest tussen Germaans en Romeins gebied.  Heb ook nooit het gevoel gehad dat ik daarmee iets heb gemist.

Nooit geweten dat het Breisiger land rond 900 door Koning Zwentibold een vorst uit Lotharingen is geschonken aan het Dames stift in Essen (D). Nooit geweten dat ook Archem en Olst en andere delen van het Overijsselse Salland eigendom waren van dit Dames Stift. Was de emancipatie rond het 900 dan toch verder dan we nu denken of menen te weten?



Maar goed je bent of vakantie en dan wil je soms meer weten van de plek waar je verblijft.
Is het belangrijk nee; het geeft alleen maar aan dat wat wij nu als grenzen en nationaal eigen(dom?) ervaren niet zo vanzelfsprekend is. Grenzen en eigendommen veranderen door de jaren heen. Maar het land blijft desondanks keurig op z’n plek liggen. Ook het Breisiger Ländschen.

Het moet gezegd de dames hebben er keurig voor gezorgd. Het nu misschien wat verstilde agrarisch gebied, met veel groen en een prachtig uitzicht is een heerlijke plek voor een voorjaarswandeling.



De wandeldagtocht met een lengte van ruim 16 km is uitgezet door het plaatselijke toeristenbureau.


Learn more ›

Over deze wandeling is al veel geschreven daarom beperk ik me tot een diapresentatie.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde