Rheinsteig Etappe 1 variant wandeling 5 april 2016

In Nederland kun je veel wandelingen maken maar het wandelland bij uitstek is Duitsland. 
Ergens zit het bij onze buren in de bloedvaten. Wordt het wandelen daar gevoed door de muziek van Schuman of Schubert? Zijn het de liederen van Heinrich Heine, zoals Die Lorelei en Im wunderschönen Monat Mai; of het gedicht van de Elfenkoning van Goethe, die het wandelen bij onze buren tot een nationale “sport” verheffen? Wie het weet mag het zeggen, wandelpaden een ruisende beek en een lindeboom tref je overal. 

Zo ook op de route van vandaag, de eerste etappe van de Rheinsteig, een tocht met een lente van 22 km. Het rechts langs de Rijn en over de heuvels kronkelende wandelpad begint in Bonn en eindigt na 320 km bergop en af, in Wiesbaden.

Alter Rathaus Markt Bonn

De wandeling begint op de linkeroever, in het centrum van Bonn op de markt. Die plek is prima met het openbaar vervoer te bereiken maar niet geschikt om de auto te stallen. Even wat puzzelen en het gratis alternatief voor de stalling dient zich aan. De auto wordt geparkeerd in Bad Godesberg Mehlem in een straatje dicht bij de aanlegsteiger van de veerpont naar Koningswinter


Koningswinter is het eindpunt van de eerste etappe, hier zijn de gratis parkeerplaatsen schaars. De stadsbus brengt me vanaf de halte in de Mainzerstrasse dat een paar honderd meter lopen is van de parkeerplek, naar het station Bad Godesberg. Daar stap je over op de Metro, die  levert je snel af op het centraal station van de vroegere hoofdstad van de West Duitsland. De kaartjes koop je bij de chauffeur en in de automaat op het station. Wat volgt is een korte wandeling door het centrum naar de Rijnoever. Op de markt zie de eerste bewegwijzering van de lange afstand wandeling de Rheinsteig. Verdwalen is uitgesloten. Het is een kwestie van bewegwijzering volgen en de Rijn overteken want de route volgt de rechteroever. De voetpont vaart op deze regenachtige dinsdag niet, mogelijk wegens onderhoud uit de vaart. Geen probleem de Kennedybrug die een paar honderd meter verderop ligt is een uitstekend alternatief. Wie zeurt er over een omweg van een km op een dagtocht van ruim 22 km?



Aangekomen op de rechteroever volgt een wandeling van enkele km's over de Rijnpromenade een laan met aan weerszijden statige plantanen.




Het uitzicht op de andere oever is perfect. Je loopt door een betrekkelijk nieuwe, beslist niet armoedige wijk. Zo geleidelijk aan wordt de stadsgrens bereikt een korte koffiepauze op het universiteitsterrein wordt ingelast bij Starbucks. Ook al ben je niet zakelijk gekleed en in vakantie tenue; de koffie smaakt er niet minder om en het terras biedt beschutting tegen de inmiddels gestaag vallende regen.




Op deze oever was in 1979 de Bundes Gartenschau een soort Floriade een paar paviljoens zijn nog als zodanig herkenbaar. Hier een plaatje uit eigen collectie van de situatie in 1979



Dit is de omgeving nu, iets verder weg en vanaf een hoger standpunt genomen met uitzicht op de universiteit van Bonn.



De Rheinsteig is nu toch echt begonnen, je voelt de stijging in je benen bij het beklimmen van de uitlopers van het Zevengebergte, je loopt nu door het eerste en oudste natuurreservaat in Duitsland. Het noordelijkste wijndorp van het Middenrijndal Oberdollendorf komt in zicht. Het uitzicht is perfect, het weer is minder.



Het regent pijpenstelen en de lens blijft niet droog. Even wordt overwogen om de wandeling te staken en de korte route door het dorp te nemen en daarna met de bus Koningswinter.



Dat zou betekenen dat het klooster Heisterbach vandaag niet wordt bezocht, zou jammer zijn wat dat is een van de hoogtepunten op deze route. Daarom verder, het is nat maar niet koud en bij het klooster Heisterbach is vast een café.



Na een rustpauze komt de regen met bakken uit de lucht. Daarom valt het besluit om niet over de Petersberg te klimmen, het pad is te glibberig. De kortere aftakroute gaat vanaf Heisterbach snel bergaf richting het veer bij Koningswinter. Het is een goed uur flink doorstappen en de veerpont is in zicht. De regenkleding biedt wel beschutting tegen indringend water, maar het vocht van de inspanning raak je niet kwijt. 
Dus kletsnat de pont op voor de overtocht. Een overnachting in een tentje onder deze omstandigheden in het vroege voorjaar is geen prettig vooruitzicht. Ben blij dat de auto dichtbij staat en de kleding kan drogen in het hotel in Bad Breisig.
Krijg je zin om deze route of een deel daarvan te lopen dan kun je hieronder meer informatie vinden. 

Video eerste etappe, de link  leidt naar een video van deze wandeling in een kwaliteit zoals ik hem niet kan maken.

De eigen beelden staan hier:






Meer ervaren ›




Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde