Rothaarsteig etappe 3

Deze wandeling combineert een aantal lokale wandelroutes vanuit Willingen en is eigenlijke een aaneenrijging van hoogtepunten. De route met een lengte van ruim 22 gaat geleidelijk bergop. Er is een alternatief de Ettelsberg cabinelift die brengt je in een paar minuten boven. Maar iets langzamer gaat het al wandelend ook.



De eerste 6 km van deze tocht is het meest inspannend. Wat  daarna volgt  is alleen maar genieten van het landschap, de hoge heide en de ruim 800 M hoge toppen van de Langenberg en de Clemenzberg.


Er zijn genoeg plekken waar je even kunt rusten en verbazen over wat sommigen zien als tuin meubilair zoals deze oude tractor, die voor een nostalgische aankleding moet zorgen.
De hoogste berg van Nordrhein Westfalen is de Langenberg hier een foto van de top op 843 M


De naaldbomen schermen hier het uitzicht af, maar dat wordt iets verderop gecompenseerd.


Op korte afstand veranderd het landschap sterk, de bossen wijken en de grassen en heide nemen de vrijkomende plaatsen in. Je merkt dat de wind, vandaag 30 september 2015 is het een straffe Noordooster, vrij spel heeft. De temperatuur zakt gevoelig nu de bescherming van de bossen wijkt.


De vergezichten zijn indrukwekkend en met dit heldere weer kun je km's ver kijken.


Op de de grens met Hessen duikt de volgende bergtop de Clemenzberg op. Deze is een meter of tien lager dan de vorige het landschap is bijzonder boeiend.

Bijschrift toevoegen

Als je het hoogteverschil even vergeet dan lijkt sterk op de Sallandse heuvelrug.


Nu gaat het langzaam bergaf richting door een natuurreservaat richting Willingen Stryck


Daar wacht de hoogste Skispring schans van Noord en Midden Duitsland, de Muehlenkopfschanze. Hieronder het complex in panorama view. Een interessante plek voor een pauze.



De wandeling brengt ons steeds dalend verder naar het kuurpark van Willingen waar het viaduct van de Kurhessen spoorbaan opduikt.



Het lijkt klein op afstand maar als je dichterbij komt is het een zeer indrukwekkend bouwwerk.


Nu volgt nog een korte klim en een wandeling door het centrum van Willingen, terug naar het beginpunt het station. Hieronder de route zoals gelopen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde