Rothaarsteig etappe 1

De Rothaarsteig is een populaire lange afstand wandeling die eigenlijk alleen maar hoogtepunten kent. Het is een van de kwaliteitswandelwegen in Duitsland. De totale lengte is 154 km en loopt van Brilon naar Dillenburg. De totale route is voor mij iets te veel voor een vakantie. Zeker als je wat aangenaam wilt overnachten, want dan komen de routes naar de etappe vertrek en aankomstdoelen erbij.




Er zijn genoeg dappere wandelaars die met rugzak en tent op pad gaan en de route wel in een week  afleggen. De zogenaamde "Zubringers" zijn niet alleen goed aangeven je kunt ze ook zien als wandeldoel op zich. De paden lopen door de meest aantrekkelijke natuur en verbinden de Rothaarsteig op veel verschillende knooppunten met het lokale wandelnetwerk.


Deze eerste etappe is bijna 25 km en is in rustig wandeltempo in 5 uur zonder pauze te lopen. Het startpunt is station in Brilon stad. Het startpunt is goed met de trein vanuit Willingen te bereiken, je moet wel overstappen dus is het zaak even uit te pluizen welke verbinding van de Kurhessenbahn het beste geschikt is. Met de Sauerland card is het lokale openbare vervoer gratis dat heeft zo zijn voordelen. De auto kan bij het hotel blijven staan. En druk in de trein is het op deze maandagmorgen (28 september 2015) allerminst.


Dat is het wel in Brilon stad, uitgerekend vandaag is de jaarlijkse markt en kermis een evenement dat veel publiek trekt. Fantastisch alleen als je het begin punt van de Rothaarsteig zoekt op de markt in Brilon zijn de wegwijzers nu verstopt achter de markt en kermiskramen. De Garmin biedt uitkomst.



De stad is in rustige tijden ongetwijfeld fotogeniek en een kort bezoek waard, vandaag is de rust meer dan welkom na een korte rondgang vergezeld door de mensenmassa.



Het begin van de wandeling gaat door het kuurpark, daarna gaat het langzaam omhoog tot de bron van Mohnerivier. Het uitzicht op de stad en het Noordelijke laagland is vanaf deze hoogte (550 M) heel mooi.


De route volgend wordt Peterbron bereikt met de Kyrill poort. Een herinnering aan de storm met orkaankracht  die is genoemd naar de depressie Kyrill die in januari 2007 in Europa veel bossen heeft geveld.


Vanaf hier gaat het pad geleidelijk omhoog via de Borberg; een slot ruïne tot de Ginsterkopf waar je omheen kunt lopen of voor de klautervariant kunt kiezen. Met dit mooie weer kies ik voor deze laatste. de moeite wordt meer dan beloond, telkens weer kun je genieten van dit soort fantastische panorama's.


In de afdaling die nu volgt besluit ik toch om niet door te lopen naar Willingen maar de iets kortere route te nemen naar het station Brilon Wald. Om deze tijd van het jaar wordt het toch snel schemerig in de dichte, donkere productie bossen. Waar ondanks de uitstekende bewegwijzering het pad op sommige plekken smal is en waar je op moet letten waar je, je voeten neerzet.



Eenmaal uit de bossen dalend naar Brilon-Wald wordt het snel lichter. Toch krijgen sommige huizen in dit smalle dal in de namiddag geen zon meer.



Dat geldt niet voor deze kapel die op een zonnige plek is gebouwd en straalt in het heldere licht. Vanf deze plek ben je in een paar minuten bij het station.


Wil je alle route gegevens inzien dan ben je hieronder aan het juiste adres.


Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde