Borkum tour 3 augustus 2015

De vakantieperiode is een mooie gelegenheid om eens buiten de regio te gaan wandelen. Wat doe je als de weersvoorspelling goed is en temperaturen beloofd die boven het aangename niveau uitkomen. In Twente zoeken we dan de verkoeling in het bos, maar daar buiten zijn er nog legio andere mogelijkheden. Wat te denken van een wandeling op een van de waddeneilanden? Een verkoelende zeebries is vandaag welkom.


De keuze voor de eilandwandeling is gevallen op Borkum. Het past binnen de kaders van deze website. Het eiland Borkum is met recht een grensgeval. Het is dat het zich langzaam uitbreid naar het Oosten en dus letterlijk Duitsland verder induikt. Was het andersom geweest dan hadden wij nu een mooi eiland extra gehad.

De boot vanuit Eemshaven brengt je er in vijftig minuten. Kijk op de Borkumlijn voor de actuele tarieven en afvaarten. Op deze uitgelezen zomerdag (maandag 3 augustus 2015) staat een toer van 23 – 25 km op het programma. De marge zit in het feit of de route zoals ik die in gedachten heb begaanbaar is. 

De onzekerheid zit in het traject in het Oostelijk deel. Dat deel kan onderwater staan, afhankelijk van het getij en de wind. Wil je droge voeten houden dan moet je of de wandeling bekorten en de doorsteek door de duinen maken, of bereid zijn om wat te zigzaggen en je een weg te zoeken. Daarbij kun je de hoge groene palen te gebruiken als oriëntatie voor de doorsteek naar het Ooststrand. 

Het lopen over het strand en langs de vloedlijn kan zwaar zijn. Op sommige plaatsen zak je wat weg in het mulle of natte zand. Heb er daarom voor gekozen om de schoenen uit te trekken anders loopt het te zwaar.

In januari is dat waarschijnlijk geen optie. Ook bij forse wind uit de West, Noordwesthoek wordt je volgens mij gezandstraald als je deze tocht volgt. Hou daar in je planning rekening mee als je deze route kiest.

Mijn keuze was het, om te vertrekken met de eerste boot om 07:30 vanuit Eemshaven en terug met de laatste vanaf station Borkum om 17:40. Dat geeft tijdspeling voor de nodige pauzes en voorkomt dat de wandeling een prestatie loop wordt.

Je kunt deze toer op verschillende momenten korter maken, bijvoorbeeld door de bus te nemen naar of vanaf het Ostland. Kies je daarvoor, dan resteert een wandeling van een paar uur. Je mist dan wel het een en ander. Deze route laat je delen van Borkum zien die met de fiets onbereikbaar zijn. Realiseer je wel dat je in zwaar beschermt natuurgebied loopt waarin bijna niets mag behalve lopen, fotograferen en genieten van de natuur, de zee, het zand en de lucht.
De route met alle details treft je hieronder aan.


Wil je de route volgen stap dan uit op het eerste station van de Borkumerspoorbaan en loop dan door de duinen in zuidelijke richting naar de waddendijk. Hier zijn plekken met redelijk wat bos en duinheide.

De dijk biedt een mooi uitzicht op de Waddenzee, de kwelders en het duinenlandschap in de verte. Het “tussendoor” meer is een gebied waar nu veel ganzen bivakkeren.

Het vliegveld wordt vandaag door andere “vogels” veel gebruikt. Na een tocht over de dijk die met dit weer niet verveeld, komen we al snel bij de Borkumer Oostduinen aan.

Na het bestijgen van de trappen kun je genieten van dit uitzicht op de sternklipduinen met op afstand het Oostbaken.

Zij die de wandeling met een paar km,s willen verlengen kunnen nu rechts aanhouden richting de “Hahlingtjes”. Voor mij is deze tocht lang genoeg en dus volg ik bord naar het Ooststrand. De route is uitgezet op lange houtenpalen met de kleur groen, ze staat deels onderwater omdat het vloed is. 

Kan me voorstellen dat dit deel van de tocht bij slecht weer en veel wind niet of slecht begaanbaar is. Op dit deel van het traject zijn er weinig volgers ik heb niemand gezien en dat in het hoogseizoen. Hier ben je alleen en uitsluitend als wandelaar welkom. De fietsen moeten achterblijven. De wandeling naar het strand vanaf dit punt is voor Borkum begrippen (te?) lang.

De overtocht wordt beloond met een fraai uitzicht over zee tijdens de beklimming van de laatste duinenrij.

Via het brede zandstrand lopen we nu over het Oost- en Noordstrand terug tot cafe Seeblick even voorbij de oude duinen. Een mooie plek voor een pauze.

Nu kun je kiezen om verder te lopen via het strand naar de plaats Borkum of om via de duinen de doorsteek te maken. Op het strand wordt het langzaam wat drukker, hoewel dat een hier relatief begrip is, er is nog steeds volop ruimte. 

Toch kies ik voor de duinwandeling die biedt meer afwisseling en leidt je naar de boulevard in Borkum. 

Pas nu vallen de grote verschillen op met de Nederlandse waddeneilanden het is hier veel mondainer. Het viersterren Hohezollern hotel neemt op de boulevard een prominente plaats in. 


De meeste toeristen en strandgangers blijven achter in de plaats Borkum daardoor is het hier levendig en druk, met vertier op het Weststrand.


Buiten het winkelcentrum bij de oude vuurtoren en in de buurten die daarom heen liggen is het dorps en rustig. Hier tref op deze mooie dag geen strandgangers en kun je op een bankje in de schaduw van een paar oude bomen nog lekker even wegdromen en uitrusten.

De trein brengt je weer terug naar de veerboot.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde