Limberg Nonnenstein wandeling 24 juli 2015

Preussisch Oldendorf dat is de bestemming van deze  dag wandeling op 24 juli 2015. 



Bij het Waldbad wordt de auto geparkeerd voor een wandeling van bijna 30 km een hele dag dus door en over het “Wiehengebirge”.  



Het voor de Germanen gewijde bos op de hellingen van deze heuvels heeft dit "Wiehen" gebergte zijn naam opgeleverd. De bossen geven op deze warme zomerdag een  welkome verkoeling.  



Het woord gebergte is wat overdreven desondanks overbrug je met deze wandeling een hoogte van circa 550 meter, dus het gaat letterlijk wat op en af. 



De route die vandaag wordt gevolgd is gepubliceerd door de stad Preussisch Oldendorf onder de titel Limberg-Nonnenstein weg. Tijdens het volgen van het GPX spoor werd duidelijk dat een aantal paden met name die in de bossen niet of slecht worden onderhouden. Op een paar plaatsen is het oorspronkelijke pad door omgevallen bomen geblokkeerd.



De tocht zelf is landschappelijk  interessant nog niet eens vanwege de geologische geaardheid van het landschap maar meer vanwege de lieflijke doorkijkjes. Die mooie en soms ook wijde uitzichten op het Duitse laagland doen je vergeten dat je niet in het hooggebergte loopt. Ook het Eggedal dat je doorkruist heeft zo zijn bekoring en wordt een klein beetje overdreven ook wel klein Zwitserland genoemd.



Voor een bezoekje aan het groene meer ben ik afgeweken van de oorspronkelijke route. Het meer is een meertje maar best aardig gelegen in het groen tegen een steile rotswand.



De weg omhoog de kam op leidt tot aan de Nonnenstein  maar eerst kom je langs een een heuvel van afzettingsgesteente vanuit de Zechstein zee, er zijn in de directie omgeving zelfs sporen van dinosaurussen aangetroffen.



Zouden die zo’n 165 miljoen jaar geleden dan ook door Twente zijn gewandeld of kon je dat alleen maar zwemmend bereiken? 



Van bovenaf heb je een mooi uitzicht op het dorp Rődinghausen. Verder gaat de wandeling, nu bergaf naar Neue Mühle waar je de weg en het spoor kruist. Dan volgt de beklimming van de Donoerberg en kom je in het gehucht Glősinghausen met een paar mooie landhuizen.





Verder  gaat het richting Bad-Holzhausen, stel je hierbij geen decadent kuuroord voor.  Het houdt op met een paar authentieke panden zoals een oude boerenschuur een molen en een Haus des Gastes dat de VVV herbergt. 




Die was vandaag vrijdag, vakantietijd gesloten. Het interieur van het Haus is sterk gedateerd en kan een opknapbeurt best gebruiken.  Toch heeft dit best potentie er is een mooi park en volop gelegenheid zeker voor kinderen om te spelen.  Bij een andere gelegenheid toch eens op inspectie tocht gaan om te zien of er meer te ontdekken valt in deze dorpen.




Na een welverdiende koffie pauze volgt de weg omhoog en wordt de Limberg beklommen.  De laatste heuvel van deze tocht, onderweg passeren we het hotel Forsthaus Limberg ook dat zit vandaag dicht.




Jammer het ligt mooi op deze heuvel en het terras nodigt uit tot een pauze, die slaan we dan maar over. Een deel van de tocht van vandaag loopt parallel aan de Europese wandelweg de E11. Het is het deel dat hier het Wittekindspad wordt genoemd je treft dan ook regelmatig schuilhutten aan.




Ook over de afstanden naar de etappe plaatsen hoef je je geen zorgen te maken die staan ondanks alle navigatie hulpmiddelen nog keurig aangegeven.



De laatste afdaling naar Preussisch Oldendorf wacht,  opnieuw wordt de wandeling bekroond met mooie vergezichten.





Meer details en nog meer foto’s van deze wandeling inclusief de GPX wegpunten en kaarten materiaal vindt je hieronder. Lijkt deze tocht jou ook wat, bezoek dan vooral deze link. Ik raad je een alternatieve uitgezette route aan en die staat daar beschreven.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde