Wandeling via het tracé van de oude spoorlijn Oldenzaal Enschede 6 juni 2015

De spoorlijn Oldenzaal Enschede is al jaren geleden volledig ontmanteld. Er zijn niet veel zichtbare overblijfselen. In Oldenzaal is als een van de laatste restanten, het rangeerterrein onlangs volledig gesloopt. Toch zijn er nog sporen te vinden verstopt in het Oldenzaalse industriegebied, in het bos op de Lonnekerberg of in Enschede en Oldenzaal  zichtbaar en opgepoetst als fietspad.

Deze wandeling begint in de wijk De Essen op de hoge Esweg. Ze gaat door het centrum van Oldenzaal in de richting van het spoorviaduct bij het oude hoofdkantoor van Gelderman. Waar de vroegere spoorlijn start. We wandelen langs het tracé parallel aan de Enschedesestraat door Berghuizen. Dit is even een druk stukje met veel autoverkeer nog even doorzetten want na de kruising met de A1 duiken we het bos in. Nu volgt een groene en afwisselende maar ook rustige route over de Lonnekerberg door het dorp Lonneker en daarna door de nieuwe wijk het Roombeek tot in het centrum van Enschede. Je kunt ook heel goed van station tot station lopen. Reken dan op een wandeling met lengte van circa 13 km.


Een zichtbare restant van de spoorlijn is in Oldenzaal de oude steenkolenloods die in deze staat van onderhoud zeker geen jaren meer zal overleven.


In Berghuizen is het spoortracé omgeturnd tot fietspad

Bijschrift toevoegen


De houtopslag, de stammen en balken zijn verdwenen dit is overgebleven van de stoomzagerij.



Wat dieper verstopt in de bossen op de Lonnekerberg liggen nog wat rest van de spoordijk.



Of je vanuit de trein ook dit mooie uitzicht had of de visvijvers zullen we nooit weten.


De Bergweg is een groene wandelweg die rechtstreeks en bijna lijnrecht net als de oude spoorbaan op Lonneker aan koerst.



Net ten zuiden van Lonneker bij de Voortsweg wordt de oude spoorbaan nu opnieuw als fietspad weer duidelijk zichtbaar.

Bijschrift toevoegen

In Enschede komt de spoorbaan tot leven in de nieuwe wijk het Roombeek


Hier op de foto te herkennen als busbaan langs de spinnerij het Roombeek en het Museum de Twentse Welle


De spoorlijn verzorgde de aan- en afvoer van goederen van de textielfabrieken in Oldenzaal, Lonneker en de Roombeek in Enschede, zoals hier bij het (katoen) balengebouw



Via de Deurningerstraat sloot de spoorbaan aan bij het oude station ter hoogte van het Volkspark op de lijn van het staatsspoor. Het huidige station in het centrum ligt bijna een km verder naar het Oosten.



In het centrum zijn nog een paar resten te zien van de oude Textiel fabriek van Nico Ter Kuile links naast de personeelsingang van een groot warenhuis.


Een makelaar is gevestigd in het oude hoofdkantoor van de Twentschebank (ABN-AMRO)


En dit markante gebouw is de hogere textielschool.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde