Tweemaal Lonneker 15 mei 2015

Het Enschedese kerkdorp Lonneker heeft een authentiek maar niet echt oud dorpshart. Toch is het wel uniek dat het dorp dat als geen ander bij heeft gedragen aan de ontwikkeling van Enschede zo rustiek is gebleven.



Het oude Enschede heeft in 1934 de gemeente Lonneker die de stad volledig omsloot geannexeerd omdat ze letterlijk uit haar grenzen groeide.



De meeste fabrikanten hadden hun woning (landgoederen) in Lonneker en dat verklaart voor een belangrijk deel, het feit dat Enschede een groene gemeente is. In deze landerijen die in privé bezit waren en dat voor een belangrijk deel nog zijn kon en kan geen woningbouw plaatsvinden.



Anderzijds was de Lonneker met zijn essen een agrarisch gebied en echte plattelandsgemeente met veel agrarische bedrijvigheid. Het was ooit een rijke gemeente waar als eerste een boerenleenbank (een voorganger van de RABO bank werd opgericht. Net zoals in Enschede de Twentse Bank het fundament heeft gelegd voor de huidige ABN-AMRO.



Bovendien ligt ten noorden van het dorp het vliegveld Twente.



Van enige uitbreiding in die richting was geen sprake. Het oude dorpskarakter is dus bewaard en de meeste landerijen zijn nu voor de wandelaars toegankelijk.



De route van vandaag is 12 km lang en gaat in 8-vorm eerst naar het zuidoosten en daarna in een boog naar het zuidwesten. Het dorpscentrum wordt in de lus net niet geraakt. Je kunt de route inkorten,of een pauze houden halverwege bij een van de horeca gelegenheden in het hart van Lonneker.


Ben je benieuwd naar de route en wil je meer foto's zien van de wandeling dan kun je wandeling hieronder downloaden.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde