Rondwandeling Vliegveld Twente 13 mei 2015


Aan het einde van een werkdag je hoofd leeg maken met een wandeling kan lang niet altijd, simpel omdat het te laat, te druk, te donker, het weer te slecht is of als je te vermoeid bent. Volop argumenten om het niet te doen. Vandaag  is  een van die dagen dat er geen excuus is.  De warme maaltijd kan worden uitgesteld. 




Er is een groene bestemming in de buurt die de moeite waard is voor een vroege avond verkenning. De wandeling langs het vliegveld Twente heeft een lengte van circa 16 km en vraagt circa 4,5 uur. Tijd is nu beschikbaar.



Het vliegveld is omzoomt door oude landgoederen zoals  ’t Holthuis, hof Espelo, de Lonnekerberg; de landschappelijke maar ook de cultuur historische waarden van deze groene Twentse longen zijn zeer waardevol.



Hoe vreemd het ook mag klinken de Vliegbasis Twente heeft in verleden weliswaar grote delen van deze landerijen opgeëist,  maar  de vliegbasis,  was ook een garantie voor het voortbestaan van deze unieke combinatie van ongerepte natuur naast een functionerende luchthaven.  Hoe de toekomstige situatie zich zal ontwikkelen is vooralsnog ongewis. 




Onlangs is de beslissing genomen dat de vliegbasis, met een voor Nederland uniek lange start en landingsbaan, eentje vergelijkbaar met de Polderbaan op Schiphol, open wordt gesteld voor zakelijk vliegverkeer. 



Voor het behoud van het landschap is dit waarschijnlijk een van de betere opties. De ontwikkelingen van de oude vliegbasis en haar terreinen zijn in handen van de “Area Development Twente “. 
Het deze club die  beslist over de toekomst.  Het is raadzaam om af en toe eens op de voorgaande link te klikken dan blijf je op de hoogte van de plannen.



Een aantal “oude” paden zijn nu omgeploegd  en daardoor niet meer begaanbaar.  Nieuwe wandelroutes zijn uitgezet via het wandelknooppunten net.  


Het is de vraag of de route met name het deel aan de westzijde van het vliegveld,  de komende periode ook begaanbaar is. Natuurlijk zijn er in de directe nabijheid alternatieven.


De verharde fietsroute  die langs openbare wegen gaat zal zeker blijven. De weg aan de oostzijde zal ook open blijven. 



Voor de voetganger is het even oppassen aan de zuidzijde daar heb je wat last van autoverkeer, er is geen vrij fiets of wandelpad.  Puntje van aandacht voor de natuur ontwikkelaars bij de ATD ontsluit de missende schakel voor de rondgang langs de basis.


Ben je enthousiast en lijkt deze wandeling je leuk dan kun je (gps) route hieronder downloaden.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde