Frenswegen Dinkel Vechtroute 27 mei 2015

Soms loopt je hoofd over van informatie en is een wandeling een goede gelegenheid om daar orde in te brengen. De buitenlucht geeft je soms net de inspiratie die je nodig hebt om een klus te klaren.


De route vandaag gaat door een voor velen onbekend rustig grensgebied waar massa toerisme ver te zoeken is. De wandeling start is op de parkeerplaats van het klooster Frenswegen. Het vroegere klooster was een grensgeval, diepe vroomheid werd volgens de geschiedschrijving gecombineerd met strenge zedelijkheid. Dit onder de invloed van het bisdom Utrecht en dat in Duitsland. Waarschijnlijk had men in in Münster en Osnabrück daar een andere mening over. De graafschap Bentheim is nu eenmaal een grensgeval. Het gebied rond Neuenhaus en Emlichheim behoorde in het verleden immers bij Twente. Het klooster  werd tot de secularisatie gedoogd daarna werd het een protestants bolwerk, nu is het een unieke oecumenische stichting die het beheer over het klooster heeft. Een typisch grensgeval dus.

De volgende bestemming Lage is ook een grensgeval. De heerlijkheid Lage eigendom van Twickel hoorde niet bij Nederland en niet bij Duitsland. Het was eeuwenlang een soort vergeten ministaatje.


Ook de Dinkel is als rivier die Twente zijn karakter geeft een typisch grensgeval, die volgen we tot Neuenhaus of op z'n Twents Nyenhus.



In het stadje Neuenhaus mondt de Dinkel uit in nieuw grensgeval de Overijsselse Vecht die hier nog gewoon Vecht heet en in Eggerode zijn oorsprong heeft. Hieronder een foto van het oude stadhuis in het gebouw is nu een muziekschool gehuisvest.


Van de watermolen in Neuenhaus is behalve het waterrad weinig origineels overgebleven de molenbeek is wel origineel.


We lopen nog een even door in de richting van Veldhausen waar de Vecht het pad kruist.



Het onverharde (padogoristen) pad over de over langs de Vecht breng je na een negental terug naar het klooster Frenswegen.



De rondwandeling heeft een lengte van circa  22 km hieronder tref je nog meer foto en route materiaal aan.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strandwandeling 17 km van Zandvoort naar Noordwijk

Nordhorn een oever wandeling langs het water

LAW Etappe 9.1-4 Pieterpad van Zuidlaren naar Rolde